Следвайте ни

Лозари затварят с трактори пътя край морето

viber icon

Гневни лозари ще затворят с трактори пътя Поморие-Каменар до връзката с колелото за Слънчев бряг в четвъртък. Блокадата ще започне сутринта и ще продължи половин час. Протестът се организира от Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ), което настоява за спешна държавна помощ за сектора.

Сдружението беше учредено през март тази година в Аграрния университет в Пловдив. В него влизат производители на винено и десертно грозде, пепиниеристи, големи и малки фирми, както и земеделски стопани.

"Секторът е в състояние на свободно падане още от края на 2007 г., когато влязохме в ЕС. Като самолет, който е влязъл в свредел и е пред удар в земята и следва взривно разпадане", твърдят в официална позиция от НСБЛ. 

„Лозята намаляват, изкупните цени на гроздето са убийствено ниски. Вече няколко години алармираме всички институции за катастрофалната ситуация, но не получаваме адекватна реакция“, заяви пред „Марица“ Росица Симеонова, секретар на НСБЛ. Според нея, сред най-спешните мерки е отпускането на държавна субсидия от минимум 300  лева на декар лозя, за да се компенсират загубите на производителите. За това е нужна и законова поправка, за която от сдружението се надяват да бъде прокарана още в сегашния парламент. 

Лозарите са крайно недоволни и от предлаганите изкупни цени на предстоящата реколта.  „Канят се да ни дадат по 60-70 стотинки за килограм основни сортове като мускат, шардоне и совиньон блан, което е скандално малко. Поносимата цена е поне лев на килограм, иначе загиваме“, заяви още Росица Симеонова.

Себестойността на един килограм грозде се движи между 80 и 90 стотинки, твърдят производители. Затова за да може секторът да оцелее, изкупната цена трябва да бъде поне един лев.

Националното сдружение на българските лозари е провело няколко срещи със служебния земеделски министър Христо Бозуков и неговия заместник Явор Гечев, както и с Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за лозата и виното, но без резултат. 

„Трябва да бъдат взети спешни мерки за излизането на лозарския сектор от колапса, в който се намира в последните години. В последните 20 години, лозарските площи намаляха 4-5 пъти.  В момента са регистрирани около 600 хиляди декара, но реално реколтирани са 300 хиляди. За сравнение - преди повече от две десетилетия площите с винени лозя са били над 1 милион и 600 хиляди декара. Трябва да има национални доплащания за сектора. Ние сме единствената държава, в която тези доплащания са изключени, тъй като се счита, че виненото грозде не е плод.  За сравнение - в страните от ЕС, помощта за сектора е в размер на около 200 евро на декар. В България е достигала през последните 5-6 години максимум 22 евро. Същевременно разходите по отношение на отглеждането на културата и производство на грозде скочиха драстично през последните години, а имаме почти двоен спад на изкупната цена на гроздето. Реално работим на загуба", твърдят шефът на НСБЛ д-р Петьо Бошнаков и членове на сдружението. 

През последните 6 години спадът на преработеното грозде е намаляло с 40 на сто или близо 96 млн. килограма. От посоченото по-горе количество във винпромите е влязло с 41,4% по-малко, или 83 млн. килограма грозде. В цифри през 2015 г. преработеното в промишлени условия грозде е 201 млн. килограма, а през 2020 г. е 118 млн. килограма, сочи официалната статистика от аграрните доклади на Министерството на земеделието. 

Протестът на лозарите съвпада и с организирани шествия на животновъди, производители на зеленчуци и асоциациите на овощарите. Те ще протестират срещу решението на служебния кабинет при актуализирането на бюджета да отреже близо 70 млн. лева, предвидени за субсидии на селското стопанство.

„Подкрепяме техните искания и поддържаме връзка с тях“, обясни Росица Симеонова, която е категорична, че лозарите са готови за крайни действия, ако не получат държавна подкрепа.

„Последните 3 години сме обиколили всички институции, но само ни лъжат и нищо не се случва. Ако и сега не ни чуят, ще пристъпим към национални протести, хората са ни готови за гражданско неподчинение“, обясни още тя.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Пешо

Пешо

01.09.2021 | 14:48

Ама при Боко си мълчахте.Ей селчовци сте бре.Ами той и туризма фалира.Сега какво правим?Скоро и половин ЕС.

Отговори
4 1
Веселинов

Веселинов

01.09.2021 | 14:15

Абе ,нещастници плюещи по лозарите. Много били 200 лв печалба на дка. Я се опани този дка да го изгледш както трябва ,пък тогава ела ми смятай печалбата. Аз не искам помощ от държавата,но и не искам да вкарват грозде нелегално от Гърция,Румъния и от страни ,нечленуващи в ЕС. Защото за сведение на незнаешите ,в горепосочените страни субсидията е в пъти над нащта. И до тия ,многоучилите - да ви кажа ,ако го няма земеделеца - ще ми ядете ...............няма да ви кажа какво,защото сигурно четат и дами.

Отговори
3 6
Лозар от Хасково

Лозар от Хасково

01.09.2021 | 14:52

Абе я не се изживявай като спасилия от глад народа земеделец ....ако не бил той , ще умрем от глад ! навсякъде печалбата е 10-20% , само тук 50% му се виждат малко .... Алчност ! И само да ти кажа ...аз продавам грозде на гърците , не те на нас! Все някой ти пречи -държавата ,гърците ...извънземните ... Некадърниците все си търсят алиби за некадърността си

Отговори
4 2
Информиран

Информиран

01.09.2021 | 13:44

Лозара е абсолютно прав за разходите и приходите .Ако гледаш лозето добре -печелиш , ако скатаваш ...йок ! А тая Росица Симеонова не я ли изгониха от Поморие за некадърност ? Те всички такива правят сдружения ...мале мале

Отговори
6 0
Лозар от Хасково

Лозар от Хасково

01.09.2021 | 11:49

Пълни глупости говорят тоя Бошнаков и Симеонова ! Разходите за 1 дка лозе са макс 400 лв . От тоя 1 дка се бере 1 тон грозде по 0.60 лв -600лв . Значи на 1 дка , печелят 200 лв чиста пара !!! Е кво ...малко ли са ви ???

Отговори
7 4
jon bon

jon bon

01.09.2021 | 12:13

Толкова си и лозар, може и да си от Хасково....

Отговори
7 0
Аззз

Аззз

01.09.2021 | 13:22

Абе охлюв а като платиш за бране какво ти остава А?Ти можеш ли да смяташ, заради такива като теб сме на това дередже мал.умник.

Отговори
4 4
Лозар

Лозар

01.09.2021 | 13:39

Лозар съм пичове , а не като вас кърлежи който само смучат от държавата и продават без документи гроздето по 1 лв ! Всичко се знае кой какво прави , нищо че вие наглеци разправяте друго....

Отговори
4 3
Аззззззз

Аззззззз

01.09.2021 | 15:23

Ти си сулЬО ако не знаеш ,продавал на гърците,чалъми ли, аман от идиоти.

Отговори
0 2
Габи

Габи

01.09.2021 | 11:46

Държавата ли им определя цените когато продават реколтата?Защо за фирми занимаващи се с производство не се грижи държавата Всеки решава с какъв бизнес да се занимава и сам трябва да се оправя

Отговори
7 1
Винар

Винар

01.09.2021 | 10:23

Кво все ревете бе ! Правите вино и ракия , продавате незаконно и най -нагло искате и субсидия за незаконните си действия !!! Егати наглеците !!!

Отговори
7 3
Аве,

Аве,

01.09.2021 | 10:09

Лозари, винари, доматари, чушкари, бакшиши, кръчмари, пътищата и тн сган изведнъж се сети за държавата, и всеки вика дай пари. Ми, няма. Парите са в чекмеджето в Банкя. Айде, одете там и блокирайте. Откъде накъде аз с моите пари ще ви плащам тарикатлъците, а. Ми, да сте учили и работили като хората. Ай сиктир герберастка мързелива напаст.

Отговори
6 9
Сега ли се сетихте

Сега ли се сетихте

01.09.2021 | 10:09

А докато управляваха тиквите? За 12 години все не намерихте време ли?

Отговори
5 8
Моля

Моля

01.09.2021 | 08:41

Като гласувате за десни партии какво очаквате? Ето ви свободния пазар. Държавната помощ беше при социализма. Сега е ваша работа да си договорите по-високи изкупени цени. Всички изведнъж ревнаха за държавна помощ.

Отговори
23 6
Al 11g

Al 11g

01.09.2021 | 09:36

Dig bokaite 11g.,

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?