Следвайте ни

Лозан Панов съди България в Страсбург

viber icon

Председателят на ВКС Лозан Панов има намерение да заведе иск срещу държавата България в съда в Страсбург. Това съобщи съпругата му Елисавета Панова в предаването "120 минути" по БТВ.

Поводът за жалбата ще бъде потвърдената от Административния съд в София глоба, наложена над шефа на ВКС за това, че е нарушил действащия към 2017 г. Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности. Лозан Панов не бил подал декларация пред Сметната палата.

 
Припомняме, че решението на тричленния състав излезе в средата на март месец тази година, след като Съдия №1 бе наказан от Сметната палата на 10 януари 2018 г. за неподадена имуществена декларация за себе си и членовете на семейството си за 2016 г. С позиция тогава излезе и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.
Панов оспори глобата пред Районния съд с мотиви, че по закон той трябва да подаде декларацията си пред Инспектората към ВСС (ИВСС), където я е подал, а не пред Сметната палата.

Като коментар на решението Елисавета Панова се съгласи, че решението шефът на ВКС да съди собствената си държава и институциите, които представлява в Страсбург е абсурдно, но то напълно отговоря на ситуацията "завладяна държава". По думите на Панова всички ние, българите, трябва да си дадем сметка за това.

Елисавета Панова обоснова в студиото на БиТиВи закупуването на апартамент от фирма "Артекс" през 2013 година, като показа и нотариалния акт, с който покупката излиза за малко над 500 евро на квадратен метър. По думите й цената на сделката е реална, тя и дружеството, което ръководи и което е реалния купувач на имота, не са спестили нито данъци, нито ДДС, тъй като това е невъзможно, според закона, и отново нелогично, според същия закон. Панова заяви и че към договора за покупка няма никакви допълнително подписани анекси, които да допълват по някакъв начин цената на имота. По думите й цената се дължи на два фактора основно - ситуацията на стагнация на имотния пазар и факта, че е закупила място на строеж с първоначална вноска на 50%, което и висок риск за купувача.

Госпожа Панова заяви и че след избухването на скандала не е имала никаква връзка с членове от семейство Мирянови, а и в последните години те, семейство Панови, живеят като отшелници - "по разбираеми причини", по думите й. Елисавета Панова отново повтори, че по времето, когато е сключила сделка с "Артекс" Лозан Панов не е бил част от нейния живот. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?