Следвайте ни

Лошите кредити растат въпреки спада на лихвите

viber icon

След резкия скок в лихвените нива както по кредити, така и по депозити, лихвите плавно тръгнаха надолу  -  това сочат данни, подадени от БНБ. Нивата по новите потребителски кредити в лева намаляват с 0.07 пункта от 14.22 до 14.15 процента. От началото на годината това е второто понижение на показателя, като първото беше през март. Експерти коментират, че въпреки пониженията и при цената на депозита, и при тази на кредита, лихвите едва ли ще се върнат на нива отпреди началото на кризата. И през четвъртото тримесечие на тази година ще има намаление на лихвите по кредитите и депозитите от страна на българските банки, коментира Момчил Андреев, изпълнителен директор на Райфайзенбанк България. От Националната асоциация на българския бизнес призовават банките в страната да намалят лихвените нива до 4 процента и да предоставят възможност за разсрочване на кредитите поне с 2 години.

Въпреки спада на лихвите обаче лошите заеми са нараснали почти тройно. Към 31 август 2009 г. невърнатите или забавените кредити са 2,75 млрд. лв., или 7,37 процента от размера на всички борчове. В края на август 2008 г. тези задължения са били 2,8 процента от всички заеми. Най-сериозно е нарастването при потребителските борчове. Делът на невърнатите задължения при тях набъбва до 9,05 процента в края на август 2009 г. (спрямо 8,27 процента в края на юли и 4,25 процента в края на август 2008 г.). Жилищните кредити са с най-нисък дял сред лошите и преструктурираните - едва 6,25 процента в края на август 2009 г. спрямо 5,4 процента през юли и 2,12 процента преди година.

Освен спад на лихвите при кредити от данните на БНБ става ясно, че годишният лихвен процент по новопривлечените срочни влогове за населението отчита намаление за втори пореден месец. Средно за пазара лихвите по левови влогове са на ниво 7.99 процента, като намаляват за един месец с 0.16 процентни пункта. При тези в евро понижението е с 0.18 пункта до 6.34 процента. Спад в лихвените нива има при всички предлагани чрез промоционални кампании срочни депозити до една година. При фирмените срочни влогове намалението по левовите сметки е с 0.33 пункта до 6.36 процента. Това би могло да се приеме и като първи сигнали за укротяване на депозитната война, като е добре да се изчакат още няколко месеца, за да се види дали ще се превърне в тенденция, коментираха банкови експерти.  

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?