Следвайте ни

Лоши новини! Всеки трети без пари за едноседмична почивка

viber icon

35 на сто от българите не могат да си позволят да отидат на почивка за една седмица заради финансови проблеми, сочат данни на Евростат за 2019 г. Това означава, че всеки трети нашенец почива по-малко от 7 дни или изкарва отпуската си вкъщи.

Според статистиката България се нарежда на 10 място в класацията на страните от ЕС, според която гражданите им не могат да си позволят ваканция извън дома. 

Делът на хората, за които едноседмичната почивка е непосилна, за година се е увеличил с 5%, като през 2018 г. е бил 30 на сто. Вероятно заради стагнацията на пазара на труда, причинена от пандемията, процентът през настоящата година ще е още по-голям. 

От данните на Евростат става ясно, че най-неблагоприятна за пътувания е била 2012г., когато 74 на сто от  българите не са могли да си позволят едноседмично пътуване.

Най-зле в класацията е Румъния, където повече от половината население (54%) няма финансовата възможност да замине за седмица извън града, а най-добре е Швеция – едва 10%.

Снимка: Яница Марова

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Дядо

Дядо

28.09.2020 | 22:03

Поисках 10 лева на заем до пенсията ,от съседката( знаех че има пари) , но ми каза че нямала . След десетина дни плачеше че хвърлила от балкона 13000лв. за операция на внучката и. Телеф. Измамник . Е как да вярвам на Българина , като го нам колко пари струва . Затова невярвам на тизи статистика .

Отговори
2 1
Абе

Абе

28.09.2020 | 19:38

Абе никак не е лошо да почиваш без пари Тъй че не мислете Хи не ни бройте Даже и в избирателните списъци ни зачеркнете Все едно сме умрели Хем почиваме Хем без пари или обратното Все едно Да живей живей стъкмистиката

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?