Следвайте ни

Лоша статистика на Евростат за България и COVID-19 кризата

viber icon

Българите са ограничили най-много разходите си по време на кризата спрямо останалите жители на ЕС. В България оборотът в търговията на дребно през юли е със 17,5% по-малък от същия месец на 2019 г., обявиха от Евростат.

 


В същото време общо за страните от ЕС спадът в продажбите от началото на пандемията вече е преодолян. След като през юни търговията на дребно в ЕС нарасна с 1,3% на годишна база, през юли също има ръст от 0,7%.

 

България е единствената страна от ЕС, в която спадът на оборота в търговията на дребно е двуцифрен за всички месеци от март до юли спрямо същия период на миналата година. Явно не само ограничителните мерси срещу разпространението на Covid-19 са довели до свиване на разходите, тъй като подобни мерки имаше в повечето страни от ЕС.

Българите се чувстват несигурни какво ще бъде развитието на кризата, и затова предпочитат да не харчат. А това директно ще удари икономиката на страната.

На второ място по спад в продажбите на дребно след нас е Малта с намаление от 8,1% на годишна база. А на трето място е Люксембург с -6,1%. В повечето страни от ЕС през юли има ръст на продажбите на дребно на годишна база. Най-голям е ръстът в Ирландия (+9,1%), Литва (+6,8%) и Нидерландия (+6%).

В страните от ЕС през юли най-голям е сривът в продажбата на дрехи и обувки - с 25,8% на годишна база и с 8,7% спрямо юни. Продажбите на електроника и мебели през юли са с 5,6% повече от същия месец на миналата година.

А при онлайн търговията има ръст от 19% на годишна база. Но след ръста през март, април и май на онлайн продажбите хората вече се връщат към традиционните магазини. През юни онлайн продажбите намаляха с 5,8% спрямо предходния месец, а през юли този спад се задълбочава с още 6,7%. Оказва се, че след като си стояха у дома хората се връщат към традициите и искат да купуват от магазини, където могат да пипнат стоките.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?