Следвайте ни

Локдаун е! Вижте новите забрани

viber icon

От днес, 22 март, до 31 март на територията на страната влизат в сила следните временни противоепидемични мерки, въведени със Заповед № РД-01-173/18.03.2021 г. на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов:
 
- Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие. Изключение се правят за децата със специални образователни потребности.

- Преустановява се присъственото провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

- Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите обучения и изпити по практика за професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“, „Здравни грижи“, „Фармация“ и „Обществено здраве“  , както и на държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления.

- Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови, образователни и обучителни центрове и школи.

- Преустановяват се посещенията в детски градини, детски ясли, детски центрове, клубове и др.

- Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

- Преустановява се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (кина, театри, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и др.), вкл. и на открито (събори, фестивали и др.).

- Не се допускат събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека.

- Преустановява се провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18-годишна възраст. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.

- Преустановяват се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации.

- Преустановяват се посещенията в самостоятелните и прилежащите към места за настаняване балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.

- Преустановяват се посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се доставки или взимане на храна за дома и офиса. Ресторантите на територията на местата за настаняване могат да предоставят храна единствено на гости на мястото за настаняване, доставена в съответните стаи.

- Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.

- Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги и услуги по химическо чистене, намиращи се в търговските центрове.

- Преустановяват се посещенията в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки. Нетна търговска площ е площта, в т.ч. щандовете, която е достъпна за клиентите. Забраната не се отнася за магазини (хипермаркети и супермаркети), предлагащи предимно хранителни стоки.

- Преустановяват се груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната.  

- Физическите и юридическите лица – собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите, като не допускат повече от един човек на 3 кв. м. 

- На пазарите, тържищата и базарите се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Задължително е носенето на защитна маска.

- Работодателите и органите по назначаване организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

- Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

- Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.

- В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените  противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията. 

Лекари смятат, че 10-дневният няма да е достатъчен да спре атаката на коронавируса, поради което предполагат, че е възможно той да бъде удвоен.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Игнат

Игнат

22.03.2021 | 21:38

Някои боклуци решават чужди съдби...

Отговори
0 0
АнтиЛокдаун

АнтиЛокдаун

22.03.2021 | 18:58

Посочете ми една страна преборила НЕЩОТО с убийство на икономики и хора.

Отговори
1 0
Нищо ново

Нищо ново

22.03.2021 | 09:51

Да бяхте затворили всичко! Народа обикаля като не.нормален по малките магазини.В рейсовете е пълно. Маските се носят на брадата. Възрастните нямат спирачка. Навсякъде са. Как да ги опазим,като за тях няма мерки? Прави са лекарите,че 10 дена няма да са достатъчни. За това трябваше месец тотално затваряне. Имаме пример от останалите цивилизовани държави!

Отговори
6 7
222

222

22.03.2021 | 14:30

напълно си прав, никой не говори, че новата зараза дойде от разхождащите се по англия, франция, занзибар и къде ли не. Нито автобусния нито самелетния транспорт спряха. Вчера един български мало-мник е дошъл с автобус от франция с положителен тест. После се чудим как е дошъл новия вирус.

Отговори
2 1
Пено

Пено

22.03.2021 | 09:46

Аван до кога бе 1 година вече а пари от къде за сметки ядене да не изброявам другите неща а политиците си пълнат гушите ния да мрем.

Отговори
4 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?