Следвайте ни

Лидерите на прехода - къде са сега

viber icon

10 ноември завинаги ще остане в спомените на българското население като знакова дата в новата ни история. Началото на демокрацията се свързва с определени политически лидери и независимо, че вече са минали много години, съдбите им продължават да будят интерес.

От 1997 до 2001 година Иван Костов заема поста министър-председател. След оттеглянето си от политическата сцена основава Център за Анализи и Управление на Рискове към НБУ, който се занимава с анализи и прогнози на политически решения. 

През 2019-а центърът прекратява дейност, а по-малка негова структура се запазва като звено за количествени методи и моделиране към университета. На свой ред Костов се оттегля като ръководител на екипа. 

През последните месеци бившият премиер е анализатор на ситуацията с пандемията. Неведнъж отправя критики, че управлението не може да се справи със здравната криза. Последната му професионална оценка е от 1 август и гласи, че правителството няма да успее да посрещне втората вълна на вируса. Прогнозата му е, че след 17 ноември заболелите ще достигнат 6000. 

Още един бивш министър-председател се отдава на научна дейност, след края на политическата си кариера - Жан Виденов. Той е преподавател в частния „Европейски колеж по икономика и управление“ в Пловдив, от 2015-а е доцент доктор и главен секретар. Автор и съавтор е на 7 учебника и над 20 научни публикации. 

През юли, тази година, Съюзът на комунистите в България и Движение „Че Гевара“ отправиха предложение към президента Радев да направи Жан Виденов министър-председател. 

Бившият министър на финансите Муравей Радев пък беше гласен през лятото за заместник на финансовия министър Владислав Горанов. Това така и не се случи, но той често дава съвети на управляващите по политически въпроси. Към днешна дата той развива консултантска дейност в сферата на икономиката. 

Бившият член на СДС Филип Димитров се отказва от политиката през 2008-а и започва да се занимава с преподавателска дейност. През октомври 2015-а е назначен за съдия в Конституционния съд. През 2019-а издава романа си „Братя“. В последните му публични изяви от настоящата година, Димитров изрази подкрепа за позицията на ГЕРБ срещу протестите и оправда ДПС за ролята им в свалянето му от министър-председателския пост.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

11.11.2020 | 09:44

IVAN KOSTOV(MAVIRA) E ZA ZATVORA! ZA $1 BGA BALKAN PRODADEN NA EVREINA GAD ZAEV,ZA DA MOJE POSLE DA MU PLATYAT $10 MIL.!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?