2374
Следвайте ни

Летище Русе се връща на картата, обявяват го за недвижима културна ценност СНИМКИ

viber icon

Сградата на летище Русе да бъде обявена за недвижима културна ценност. Това предлагат от Българската секция към Международната организация за документиране и опазване на сгради на Модерното движение и Националния институт за недвижимо културно наследство, предаде БНТ.

Ценен образец на архитектурния модернизъм от втората половина на 20 век, догодина летището може би ще посрещне първите си пътници след 30-годишно прекъсване.

Сграда на летището край село Щръклево – забележителен синтез между архитектура и монументални изкуства, е построена през 1976 година по проект на русенския архитект Йордан Бояджиев. И по щастливо стечение на обстоятелствата, въпреки че от години не се ползва, е оцеляла в автентичния си вид заедно с вътрешното обзавеждане.

Инициативата да бъде обявена недвижима културна ценност и да бъде запазена за поколенията е на архитект Венцислав Илиев, ученик на архитект Бояджиев.

"Тази сграда е синтез на всичко това, което включва модернизма – чисти и ясни форми, прекрасна конструкция, великолепен интериор. От нея струи един оптимизъм и една чистота в мисленето и в обемно-пространственото и художествено оформление", казва той.
Богато остъклени фасади, изтеглената леко назад контролна кула с фин плосък покрив, стълбището към ресторанта и терасата – всеки детайл е красив, но и функционален.

"Козирката е изключителна, погледнете колко е елегантна, Изумителна конструкция, вантове, т.е. окачена на метални жици. Когато духне и най-силният вятър, тя не помръдва, което доказва нейното качество и като проект, и като изпълнение", допълва арх. Илиев.
От община Русе вече са ремонтирали покрива и санитарните помещения. Държавата също се ангажира да инвестира в модернизирането на авиобазата.

"Трябва да бъде направено по много деликатен начин, за да не се загуби автентичността на модернизма в този му вид, в който го виждаме", обясни архитектът.
Цялостният облик е завършен с монументалните пластики на скулптора Галин Малакчиев, който е ученик на проф. Любомир Далчев. Русенци се надяват, че следващата година красивата сграда на летището край Щръклево ще посрещне първите си пътници.

Вече има заявен интерес от страна на авиопревозвач да възстанови вътрешните полети от Русе до София. Пловдив също  няма търпение. Очаква се първите полети да се осъществят само след месеци.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?