Следвайте ни

Лекарска грешка убила 31-годишната родилка Евгения и бебето й

viber icon

Грешка при интубирането е непосредствената причина за смъртта на 31-годишната жена в болницата, стана ясно от заключението на медицинския одит. Младата жена почина на 17 юни тази година, по време на планирано секцио, а заедно с нея издъхна и бебето й.

Според одита пациентката е била интубирана два пъти и то неуспешно, пише "Струма.ком". След първата интубация се появяват съмнения, че тръбата не е поставена правилно. Пациентката е екстубирана, събудена. Започват действия за повторна интубация, няколко минути след която пациентката умира, въпреки извършените множество реанимационни действия.

От доклада на патолога става ясно, че интубационната тръба се намира във фарингса и хранопровода. Непосредствена причина за смъртта е механичната асфиксия, поради неправилно поставена интубационна тръба.

От констатациите на МН става ясно, и че са допуснати редица нарушения впредоперативния период. Не е извършена оценка по Mallampati, по която се преценява колко трудна бибила интубацията въз основа на разстоянието от основата на езика до небцето .Пациентката е имала анатомични особености на гръдния кош и шията, които обаче не са взети предвид и не са отразени в медицинската документация.

Медицинската практика предвижда, когато по време на преглед и консултации преди операция е установено, че интубацията е рискова и може да бъде затруднена, предварително да бъде подготвена възможност за извършване на бронхоскопска интубация и при нужда на трахеостомия. В случая обаче, тъй като не са взети под внимание рисковете, не е осъществена и такава подготовка. Извършени са редица нарушения по смисъла на Закона за здравето, като на пациентката не е осигурено правото на достъпна и качествена здравна помощ, нито е осигурена безопасност при процедурите съпровождащи лечението,се казва още в доклада.

Анестезиолог е д-р Димитров, който работи в реанимация. Прокуратурата е изискала заключението на медицинския одит, за да продължи работата си по случая. Това са рисковете на професията, за огромно съжаление стават и такива неща, много е жалко, коментираха лекари.

Семейството на младата жена ще търси правата си в съда.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

медицина само за най-добрите

медицина само за най-добрите

08.09.2021 | 18:43

Момчетата влизат с 3 и излизат с 3 и стават лекари за среден (3). Разбира се има изключения. Заради пустите родителски напъни отрочето да стане адвокат или доктор.

Отговори
1 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

08.09.2021 | 16:28

До стената и един пълнител в тъпите некадърни кратуни.Жалко,много жалко.

Отговори
2 0
Бялата мафия

Бялата мафия

08.09.2021 | 15:04

Не е вярно Ковид-19 е!

Отговори
2 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?