Следвайте ни

Лекари: Има опасност от епидемии в бежанските лагери в София

Да избягаш от едно бедствие, за да попаднеш в друго - така описват ситуацията бежанците, настанени във „Враждебна”

viber icon

За опасност от епидемия сред бежанците, предупреждават лекари. Според тях е възможно да плъзнат зарази сред настанените в столичния квартал „Враждебна”, където представители на Българския хелзинкски комитет откриха редица нарушения. В общежитието вече има бълхи, въшки и глисти, информира БТВ.

Да избягаш от едно бедствие, за да попаднеш в друго - така описват ситуацията бежанците, настанени във „Враждебна”. Живеят в смрад и мизерия, често си лягат и гладни, разказва сириецът Юсуф Хука, който живее там с жена си и трите си деца. „Днес ще обядваме хляб. Само хляб. Вчера имахме и друга храна, но днес няма”, разказа той. С последните си пари Юсуф е купил бутилка вода, няколко ябълки и препарат срещу въшки. „Не сме добре. Нито аз, нито семейството ми. Ситуацията е много лоша. Моята дъщеря има въшки в косата.

И няма как да е иначе, тук е ужасно мръсно”, допълни Юсуф. Прозорците на полусрутената сграда са счупени, тръбите в тоалетните текат, отопление няма. Хората спят на земята върху мухлясали матраци, а рискът от зарази е реален. Това разказват лекарите, посетили центъра и прегледали част от децата. „Жените и децата са в бедстващо положение. Те гладуват, не са къпани, нямат никакви санитарни и хигиенни материали. Ако не се дезинфекцират тези санитарни възли, има реален здравен риск от хепатит, дизентерия”, предупреди педиатърът д-р Людмила Баждарова. Според д-р Румяна Дешева другата реална опасност, която съществува, са паразитите „Главно въшки при децата и глисти... това е едно заболяване, което също много бързо се развива, и ако не се вземат мерки, съществува опасност от развитие на епидемия”, предупреди тя. Д-р Баждарова разказа, че настанените във „Враждебна” често заместват храната с вода, а една майка се оплакала, че детето й е отслабнало с пет килограма, пише novini.bg.

В лагера няма възможност за приготвяне на храна. Има няколко контакта и няколко котлона, но инсталацията е стара и не издържа - затова филиите с маргарин и сладко са основната храна. Държавата отпуска по 65 лева месечно на бежанец, но повечето купуват лекарства за децата с тези пари.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?