2374
Следвайте ни

Кьовеши арестува първата българка, вижте коя е

viber icon

32-годишната Софка Божилова от Пещера е българката, арестувана в първата операция на Европейската прокуратура, пише “24 часа”.

Тя се проведе на 19 октомври в Германия, Италия и България заради кражба на ДДС при търговия с автомобили. Замесени са членове на калабрийската Ндрангета, съобщиха от офиса на германската полиция, която е водеща в разследването.

Софка Божилова също има италианска връзка. Преди няколко години е сключила брак с италианеца Габриеле Биньоти.

На нейно име през 2014 г. е регистрирано и дружеството “Аурора сървис”, което е с предмет на дейност търговия с коли и резервни части. През 2015 г. го прехвърля на бившия си вече мъж. Тогава регистрира нова фирма за търговия с автомобили и транспорт, но и двете дружества нямат официална дейност.

Освен с бизнес Софка Божилова се занимава и с политика

През 2011 г. е кандидат за общински съветник в родния си град на неизбираемото 11-о място в листата на ДПС, показват данни от ЦИК. През 2014 г. е един от 212-те регистрирани застъпници за партията за предсрочните парламентарни избори. През 2017 г., когато още е женена за италианеца Биньоти, Софка е член на секционна избирателна комисия в града.

По време на акцията, разпоредена от Европейската прокуратура, е претърсен адресът на Божилова в Пещера и тя е прибрана в ареста, където Окръжният съд в Пазарджик я оставя за постоянно. След това отново съдът ще реши дали да я предаде на Германия по обвинение за участие в престъпна група за данъчни престъпления. Мярката е потвърдена и от Апелативния съд в Пловдив.

“Невинна съм. Искам да се грижа за детето си, както винаги съм го правила.

По 24 часа съм с него, защото няма кой друг да ми помага”, казва Софка в съда, разкрива протоколът от заседанието.

Младата жена от Пещера има дете на година и 3 месеца. Мъжът до нея е международен шофьор. По думите ѝ се прибира за ден-два вкъщи и отново тръгва на път. Съдът обаче контрира, че тя има близки и роднини, които могат да се грижат за детето, и я оставя в ареста, защото може да се укрие. 

Това е една от колите в схемата за кражба на ДДС, в която е участвала и Софка Божилова.
Това е една от колите в схемата за кражба на ДДС, в която е участвала и Софка Божилова.

Според адвоката на Софка в Европейската заповед за арест, пристигнала у нас, пише само, че е уличена за престъплението и не се налага да стои в ареста до екстрадицията. Преди това никой и по никакъв повод не я е търсил.

Заповедта за арест на Софка е подписана от европейски делегиран прокурор в Германия и е одобрена от съда в Мюнхен.

Софка Божилова е попаднала в разследването на Европейската прокуратура по първия сигнал, изпратен до институцията още през юни. Става дума за търговия с луксозни автомобили и ощетяване на бюджета на ЕС. По време на операцията на 18 октомври са претърсени общо 46 адреса. 28 от тях са в Италия, 17 в Германия и този на Божилова в Пещера.

Доказаните злоупотреби са за 13 млн. евро.

Престъпната група е действала в германския град Айхщат и в Милано. Членовете ѝ купували луксозни автомобили от германски автокъщи. Продажбата ставала с мним италиански дилър. Обявявали, че колите ще се изнасят в Италия, и затова сделката се освобождавала от плащане на ДДС в Германия.

Покупките ставали чрез фиктивна компания в Германия. Частният купувач от Милано фалшифицирал продажбата на първоначалния дилър, който след това продавал колите на други италиански търговци на автомобили или физически лица на доста по-ниски от стойността им цени.

За схемата са използвани верига от кухи дружества в страни от ЕС за препродажба на автомобилите.

Според разследващите са подавани фалшиви декларации за платени данъци върху продажбите, които след това са им били възстановявани.

Променяйки пазарната цена на колите, групата получавала огромни печалби. Част от средствата са прехвърляни в чужбина. Преводите били за по над 70 хил. евро.

Трима от десетте арестувани италианци имат връзки с мафиотската организация Ндрангета, съобщиха от Европейската прокуратура и полицията в Германия ден след арестите. Покрай разследването за колите са арестувани още четирима души за трафик на наркотици.

Иззети са 7 кг марихуана и хашиш. При обиските са събрани много доказателства и няколко луксозни автомобила. Операцията е ръководена от европейския делегиран прокурор в Германия, който е издал и заповедта за арест на Софка Божилова.

Втората операция на Европейската прокуратура е от 4 ноември в Чехия, Словакия и Румъния, когато също е разбита схема за кражба на ДДС за 23 милиона евро.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Следващият

Следващият

09.11.2021 | 21:48

Следващият е Румен Радев.

Отговори
0 1
Кирливи чифути

Кирливи чифути

09.11.2021 | 17:21

Кирливи Крадливи Мързеливи Миризливи Пръдливи Долни Подли Нагли Чифути Другарката Кривакраканакьошемагазинбеши въ пази Сипете и спокойно

Отговори
3 2
Тая ли чифутка

Тая ли чифутка

09.11.2021 | 14:54

Мъ нъли румънската чифутка Кьовеши е изкопаха еврогейските чифути от Румъния за да им пази интересите чифутски грабителски у Европата Не случайно доде в България и разговаря със другия избраник на чифутите в България начело с Тиквата другаря им Гейшеф И чифутката Кьовеши сега гони едни по цялата Европа който окрали едни чифути От ясно по ясно А че по граничните пунктове на Румъния се вихри такава вселенска корупция другарката Кьорава хизобщо не я интересе Мъ нали хранителната среда на всички чифути и мързели е корупцията във всичките и форми

Отговори
2 11
Ха-ха-ха и тази ли наша нова прокуратура е европейска е такава

Ха-ха-ха и тази ли наша нова прокуратура е европейска е такава

09.11.2021 | 14:46

Да оставят корупцията по високите етажи и бивши премиери на България още да крадат а да се занимават с някакви циганки, срам и позор за правосъдната система на Европа и България.

Отговори
7 6
Прах в очите

Прах в очите

09.11.2021 | 14:33

От Кьовеши очаквахме да раздруса високите етажи на властта. Но явно на първо място отново са интересите на Германия и Франция. Това е пълна деградация на ЕП. Позор! За тази дейност си има други структури - данъчна, икономическа полиция. Но в крайна сметка гарван на гарван око не вади...............

Отговори
13 5
Mимето

Mимето

09.11.2021 | 14:31

Румънска соросова мангалка няма никакви права да арестува българска мангалка. Да не почнем и ние да арестуваме румънските циганки!

Отговори
4 12
Корадо Катани

Корадо Катани

09.11.2021 | 13:32

Кьовеши да не си губи времето ми да почва от банкянската Ндрангета и да арестува всички от хранителната верига на мафията ограбила България! В Пловдив да започне от лицето ИТ, МС и завърши с ЗД, за стотиците милиони откаднати пари в това число и европейски!

Отговори
12 7
кьорфишеци

кьорфишеци

09.11.2021 | 12:49

Циганка ли е тая от Пещера, защото в Пещера много помаци и цигани!

Отговори
12 5
Това ли е европейската прокуратура

Това ли е европейската прокуратура

09.11.2021 | 12:08

Срам и позор за Европа същата като българската прокуратура. Защо не арестувахте тиквените политици на България които от 12 години крадат нагло европейските пари.

Отговори
31 10
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

09.11.2021 | 11:40

Г-жо Кьовеши,имах друго мнение за вас.Откога започнахте да се занимавате с кокошкари.При наличието на толкова престъпни елементи по високите етажи в България,вие точно с тази световно неизвестна кокошкарка ли се захванахте.

Отговори
40 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?