Следвайте ни

Кутев прогнозира служебно правителство до ноември и вълна от кризи, ако не се актуализира бюджетът

viber icon

 

 

Парламентът спешно да актуализира бюджета заради критичната ситуация с пандемията и икономическите последици от нея. Това призова Антон Кутев, говорител на служебното правителство. И прогнозира, че държавата ще продължи да се управлява от служебно правителство до ноември.

"Кризите ни чакат - очевидно ще има здравна криза, тя ще доведе до икономически последици. Всичко това трябва да бъде адекватно възприето от държавата. Всички резерви в бюджета за три месеца служебно правителство са изчерпани. Всички събирания вървят добре. Напълно сигурни сме, че ще има 2 млрд. лева повече в бюджета в края на годината. Парите ги има!", каза Кутев пред БНР.

Той обясни, че вече са направени вътрешните размествания в бюджета и няма вече възможности за това:

"И септември ще имаме средства в бюджета за плащанията, през октомври - няма. А ако се окаже, че следващото служебно правителство ще работи до ноември, което е напълно реално да се случи, като гледам сегашното развитие...".

По думите му бюджетът винаги е бил за политическите партии вододелът, през който те си намират място в пространството - ляво или дясно:

"Затова те и в момента се опитват през бюджетната процедура да се поставят в политическото пространство, това не е лошо".

Кутев беше категоричен, че е много важно да има редовно правителство, но изказа предположение, че по-скоро ще се стигне отново до служебен кабинет:

"Вече почти не се съмнявам, че ще го има. ... Без парламент нищо не може да се свърши. Много е важно да се създаде правителство, ако е възможно".

Говорителят на служебното правителство коментира и казуса с двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков:

"Един месец преди да стане министър той е подал документи и то нотариално е заверил отказа си от канадско гражданство. Кога тази процедура ще приключи - той не може да контролира този процес. ... Петков наистина има желанието да направи нещата както трябва, има страхотен рейтинг. Не мога да разбера дали сриват рейтинга на Румен Радев, дали на служебното правителство, или просто гонят имиджа на Кирил Петков, защото някъде е напипал нечии интереси".

По думите на Антон Кутев, "ако успеят да махнат от позицията му Кирил Петков, те ще го направят знаме. Ако той поведе политически проект или се включи в такъв, той ще изкара повече гласове, отколкото имат всяка една от тези партии по отделно".

"Министър Кирил Петков е един от малкото лъчи, които искат да свършат работата. Той има и страхотен рейтинг. И ти сега решаваш да сринеш имиджа на Радев или Кирил Петков, още не мога да преценя. И ти се опитваш да го вкараш в калта, където си ти в момента. Е това не мога да го разбера. Ако махнат Кирил Петков, те ще го направят знаме. Той ще изкара повече гласове от всяка политическа партия", каза още той.

Кутев обясни, че нищо сложно няма в това да се извадят записите с насилие над протестиращи от миналогодишните антиправителствени протести:

"Затова е велика демокрацията. защото тя позволява обитателите на та къща (министерски съвет - б.р.) да се сменят. Когато при едните обитатели не става нищо, прави се инвентаризация на чекмеджетата и се намират интересни неща. Демокрацията трябва да бъде крепена на всяка цена, не сме измислили нищо по-добро от това. Не винаги е така, понякога тя дава и дефекти".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Мнение

Мнение

16.08.2021 | 00:24

Така или иначе ще има криза с или без актуализация, но ако не се актуализира бюджета няма да можете да изядете и откраднете още пари.

Отговори
0 0
намръщенЪ

намръщенЪ

15.08.2021 | 15:07

При бесепари в управлението и галош държавен глава не може да се очаква нищо друго, освен кризи

Отговори
3 1
Сик

Сик

15.08.2021 | 14:55

Шефа ми

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?