Следвайте ни

Куриоз! Съдът нареди на Созопол да махне част от крепостната стена

viber icon

Истина е! Районният съд в Бургас нареди на община Созопол да премахне част от крепостната стена на града, построена преди 10 години, тъй като попада в частен имот и пречи на ползването му. Решението е от 4  март, съобщи "Сега".

Решението на съдия Калин Кунчев е по иск на И.М., заведен по Закона за собствеността, който казва, че "собственикът може да иска прекратяване на всяко неоснователно действие, което му пречи да упражнява своето право".

Ищецът твърди, че в имота му е изграден зид с височина 4 м. и дебелина 1,80 м., който заема около 6,5 кв. м. от терена. Това пречи имотът да се ползва. А има влязло в сила решение на Административния съд в Бургас от май 2014 г., с което е отменено разрешението за строеж на стената в тази част, което я прави незаконна.

Общината оспорва иска и сочи, че в случая става дума за архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване на строежа ще го увреди.

Твърденията на общината, че крепостната стена е архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване на строежа ще го увреди, се опровергават от заключението на вещото лице, според което в случая става дума за изцяло нов строеж, обяснява още съдът.

Така община Созопол е осъдена да премахне частта от изградената от нея по югоизточната граница на имота на И.М. с площ от 132 кв. м. Освен това трябва да плати на човека и 1558 лв. разноски по делото. Решението на съдия Кунчев не е окончателно и може да се атакува пред Окръжния съд в Бургас.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?