Следвайте ни

Да станем по-добри: Кукла Барби - с витилиго и в инвалидна количка

viber icon

Куклата Барби навлиза в нова ера. Освен в оригиналния си вариант, една от най-популярните детски играчки вече се продава със здравословни проблеми и физически увреждания, предава Нова тв.

Десетилетия наред Барби е идеал за съвършенство. Наскоро обаче производителите решават да загърбят перфектните визия и мерки и да създадат по-реалистичен образ на любимата кукла. Освен с различни цветове на кожата, пазарът вече предлага Барби в инвалидна количка, с протеза и без коса.

„Tези кукли ми харесват, защото показват какви са децата  в инвалидни колички и децата със специфични проблеми”, разказва десетгодишната Симона.Принос за позитивното отношение на детето към хората с увреждания има нейната майка.

Преди година неприятна ситуация на детската площадка кара Анна да покаже на колкото се може повече хора различните деца на България. Така кръщава и фотопроекта си.

 „Дойде дете в инвалидна количка, което искаше да гледа как играят децата. Тогава съученик на дъщеря ми дойде и я накара да не играе с това дете, казвайки, че тя е заразна и болна и така ще зарази другите деца в училище”, разказва Анна. Тя запечатва с фотоапарата си усмивките на десетки деца със специфични потребности.

„Аз се надявам, че показвайки тези деца с увреждания на обществото , тези хора ще бъдат видени”, споделя фотографката. Затова и по-различния вид на Барби не я притеснява. Дори напротив.

„Естествено, че бих купила такава кукла. Аз съм привърженик на тезата, че на  децата трябва да им се казва и показва, че има хора, които изглеждат различни на външен вид, но имат същите нужди като нас”, смята Анна.

А това, че Барби страда от кожното заболяване витилиго и е в инвалидна количка, не трябва да плаши никого, категорични са психолози.

„Въвеждането на тези кукли ще разшири тяхната символична игра, може би когато има такива деца със затруднения или болни, другите ще ги приемат по-лесно”, смята детския психолог  Инна Бранева.

Психолозите приветстват решението на компанията да промени стереотипа за Барби. Първите кукли Барби в неравностойно положение се появяват на пазара миналата година, а във Великобритания куклата в инвалидна количка е била най-продаваната от серията

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?