46
Следвайте ни

Кукер дефилира със 125 см костюм, ще кандидатства за Гинес

viber icon

Банскалията Димитър Кехайов, известен като Мимо, накара съгражданите си отново да ахнат от изненада. На традиционното маскарадно шествие, което се провежда в Банско в първия ден на всяка Нова година, той дефилира на площада с кукерски костюм, дължината на косъма от 1м и 25 см.

Пред туристи и местни козият косъм беше точно измерен. Мимо обяви, че с този кукерски костюм ще кандидатства за подобряване рекорда в книгата на Гинес.

Мимо отдавна сам отглежда кози, пристрастен към кукерската традиция. Дядото и баща му са били също изявени кукери в Банско. Първите ярета Мимо закупил преди 15-на години от Калофер и така основал своя малка ферма от точно определена порода. Сам обработва и кожите на козите, като ги превръща в уникални маскарадни костюми.

Първият рекорд той постигнал през 2018 година, когато измерената дължина на косъма се оказа 105 см. Тогава гастарбайтерът от симитлийското село Черниче Николай Аспарухов – Талайката, който от години работи в Испания закупи костюма на Мимо за 22 000 евро. Не могъл да откаже на малкия си син Александър, също дефилиращ всяка година на кукерските шествия в района. Сега дължината на косъма се оказа с цели 20 см по-дълъг.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?