Следвайте ни

КС: Фирми да не финансират политически партии

viber icon

Конституционният съд промени Изборния кодекс и текстовете от Закона за политическите партии, които позволяват те да бъдат финансирани от дарения на юридически лица и еднолични търговци. 

КС посочи текста, който гласи, че собствените приходи на политическите партии са от дарения на юридически лица и еднолични търговци, за притовиконституционен.

Също така на основния закон противоречат още текстовете, които дават възможност партиите да създават и водят публичен регистър, в който се вписват даренията.

Освен това КС отменя израза "може да" от чл. 23 от закона за партиите, който казва, че "политическите партии може да се финансират от собствени приходи и от държавна субсидия.

Докладчик по делото, което е от 2019 г., е Георги Ангелов. 

"Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци единствено при сега предвидените в закона ограничения е в несъответствие с конституционно допустимото", заявяват съдиите.

Те допълват още, че "възможността за пряко или косвено финансиране на политически партии от държавата и общините извън определеното в закона бюджетно финансиране, е конституционно недопустимо".

"Към изложеното се добавя и фактът, че законът позволява неограничени по размер частни дарения на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци. По този начин се нарушава чл. 11, ал. 1 и ал. 3 от Конституцията в изискването му при изразяването на политическата воля на гражданите партиите да бъдат поставени в справедлива конкурентна среда. Системата на финансиране трябва да гарантира, че всички партии са в състояние да се съревновават при равни възможности, което осигурява политическия плурализъм и създава гаранция за ефективното функциониране на демократичните институции", аргументират се съдиите.

КС единодушно е на мнение, че "възможността партиите да се финансират от частни източници следва да е съпроводено от ограничаване на размера на финансиране, което може да бъде предоставено от отделен дарител".

"Само така правната уредба може да гарантира политическия плурализъм. Разрешаването на неограничени дарения от юридически лица и еднолични търговци при единствено предвидените минимални законови ограничения (чл. 24 ЗПП и чл. 168 ИК) не създава такива гаранции", смятат съдиите.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нали

Нали

27.04.2021 | 14:42

Ето ви лицата на "промяната"! Всичките им закони, които предлагат са противоконституционни! Как може адвокатката на обвинени престъпници Дончева, да внесе закон с който да задължава прокурорът обвиняващ нейните клиенти да и дава обяснение в парламента как върви делото! Честито на всички гласували за старите мутри Дончева, маямата и Гнома!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?