2374
Следвайте ни

Кризата удари и строителния бранш, ще замразят ли сделките "на зелено"

viber icon

Напрежение в строителния бранш. Бизнесът сигнализира, че заради драстичния скок в цените може да се стигне дори до замразяване на сделките на зелено.

Заради невъзможността да прогнозират крайната себестойност на дейността в публичният сектор вече има обществени поръчки, на които не се явяват кандидати, предупреждават от камарата на строителите, а в частния сектор инвеститорите ще строят сгради, но няма да продават, докато не се успокои ситуацията с пълзящата инфлация и непрекъснатото поскъпване на материалите.

Само за няколко месеца цената на строителството у нас е скочила с близо 30%. Най-скъп е станал дървеният материал. Цената му е скочила със 100%. От бранша разказват, че в момента са с вързани ръце, защото не могат да направят основни разчети.

Към момента няма ситуация, в която инвеститорът да спре даден строеж. Ако искате да си купите жилище „на зелено”, обаче, ще срещнете затруднения, твърдят експерти.

А засилването на търсенето, засилва и цените. В публичният сектор обаче ситуацията е още по-сериозна. Непрекъснатото поскъпване на строителните материали поставя под риск изпълнението на европейските програми и по-специално Планът за възстановяване, разказват от бранша.

От Камарата на строителите настояват и за среща със служебния премиер Стефан Янев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Не че нещо ама...

Не че нещо ама...

24.10.2021 | 16:08

Криза ли?!? В Пловдив поне на десет големи строителни обекта на жилищни комплекси строят, като че ли утре ще ни удари астероида убил динозаврите.... За едного криза, за други кяр и берекет!!!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?