2374
Следвайте ни

Кризата удари голям завод у нас, преустановява работа

viber icon

Най-големият завод за производство на целулоза у нас химическия комбинат „Свилоза“ в Свищов  спира работа. Причината - липса на дървесина. Около 500 служители не са на работа.

Директорът Михаил Колчев споделя, че нарушените доставки на дървесина през последните пет месеца се причината за кризата.

"Постоянно намаляващите реално добивани количества на дървесина, липса на работна ръка, ниска производителност, лошото време, липса на механизация и неизпълнение на сключените договри - това са причините за ситуацията. Използваме времето на престой за ремонт и профилактика. Пуснали сме хората в платен отпуск, но до 7-10 дни това ще приключи и ще реагираме спрямо ситуацията", заяви той.

По думите му над 150 лв. струва кубик дърва. А това е породено от спекула пазара заради недостига на дървесина.

"Браншът има нужда от реформа. България е единствената страна с толкова ниска производителност в дърводобива, където се използва предимно ръчен труд", подчерта Колчев от завод  „Свилоза" пред NOVA.

Според него имат много малки складови наличности, което затруднява изпълняването на договорите си. Надеждата му е, че до дни доставките ще се възстановят, а инсталациите ще бъдат пуснати.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бай Тошо

Бай Тошо

13.10.2021 | 16:22

Нали комунизма фалирал, а при капитализма няма такива работи, нали? Антон Тодоров знае ли?

Отговори
0 1
Не че нещо...

Не че нещо...

13.10.2021 | 10:11

Ама що са правят на умрели лисици?!? В НЕбанановите държави такива предприятия си имат плантации от бързо растящи дървесни видове с многократно реколтиране през годините и цикълът е затворен. Но в България само се сече, почти не се засажда! Така е по лесно!!!

Отговори
13 0
Го го

Го го

13.10.2021 | 10:10

Колчев е много известен и завода е ясен

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?