Следвайте ни

Криза в две професии, не подписват нови договори

viber icon

Спад на новонаетите чиновници и автомонтьори се наблюдава на годишна база. Намалението при тях е с почти 11 000 служители, сочат данните на Националния статистически съюз (НСИ). По-малко са и започналите работа в преработващата промишленост – със 7500.

И докато кризата с коронавируса остави тези професии на заден план, то значително увеличи търсенето в сектора на  „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 8 400 повече са новонаетите спрямо година по-рано. Ръст има и при добивната промишленост с 8%. 

Въпреки лекия спад в някои от секторите започналите работа към март 2021г. са с 34 400 повече спрямо същия период на миналата година. Така работещите на договор в страната достигат 2.26 милиона. 

Средната заплата за март пък е 1500 лв., като тя варира според сектора. Най-голямо увеличение на възнагражденията има в секторите на „Добивна промишленост“  и  „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“. Заплатите обаче в хотелиерството и ресторантьорството, които бяха сред засегнатите от ковид мерките браншове, са намалели с 8.9%, а при недвижимите имоти с 8.4%.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?