2374
Следвайте ни

Кристалина Георгиева с първи думи след скандала около нея

viber icon

Програмата на ООН за околна среда изчислява, че до 2030 г. развиващите се страни ще се нуждаят до 300 милиарда долара годишно, за да се справят с последствията от климатичните промени.

В срещата на върха за климата в Глазгоу участва и управляващият директор на Международния валутен фонд - Кристалина Георгиева, която даде интервю в bTV.

Световните лидери напуснаха Глазгоу, след като се договориха да спрат обезлесяването на планетата до 2030 г. и да намялят драстично емисиите на метан, виновен за глобалното затопляне.

Но след тях остават въпроси, които ще бъдат дискутирани до 12 ноември. Най-важният от тях е - кой ще плати цената за мерките, които ще предотвратят ,,климатичния апокалипсис." Водеща фигура в разговорите е тази на Кристалина Георгиева, директор на Междунардния валутен фонд.

Миналата година инвестициите, свързани с климата, са нарастнали в световен план с 50%, но все още са само под един процент от общите световни инвестиции, които възлизат на 49 трилиона долара.

 „Блумбърг“: Кристалина Георгиева е oказвала натиск да се подобри икономическият рейтинг на Китай
"Голяма грешка е да смятаме, че борбата с климатичните изменения е само разход, защото тя е и инсвестиции и генерира също така и приход", заяви Кристалина Георгиева. 
Пред форума тя предупреди, че промените ще доведат до климатични бежанци.

"Последните години природноите бедствия, които сполетяха и нашата страна, са показателни за промените на климата. Ние имаме много по-интензивни, много по свирепи бедствия, които носят огромни щети не само в паричен план, финансов план, но и от гледна точка на загуба на хора и на поминък. Това започва да се осмисля много повече от преди и в някакъв смисъл пандемията помогна, защото пандемията също ни каза, че ние не сме по-силни от природата", добави тя.

Очаква се до 2025 г. финансовата помощ за развиващите се държави за климатични мерки да достигне 100 милиарда долара годишно.

За първи път пред българска медия директорът на МВФ коментира  упреците за злоупотреба с влияниея отправени към нея.

"Когато съветът на директорите на МВФ се запозна с фактите, какво направиха те, казаха - имаме пълно доверие в нашия управляващ директор и буквално на следващия ден, след като взеха това решение, започнаха нашите годишни срещи, огромна подкрепа за това, което правим. Огромна подкрепа за моята работа", заяви тя.


Срещата в Глазгоу продължава до 12 ноември.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?