Следвайте ни

Кристалина Георгиева: Гласът на доброто ще се чува по- силно

viber icon
Кандидатът на България за така желания пост на генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева обеща да направи така, че гласът на доброто да се чува по-силно, предаде Франс прес.
Европейски комисар за бюджета и бивш вицепрезидент на Световната банка, Георгиева отговаряше два часа на въпросите на членовете на Общото събрание на световната организация.
"Нашият проблем в света днес е, че доброто е дискретно. Омразата е много шумна. Можем да я чуем навсякъде", каза Георгиева.
"Ако бъда избрана за генерален секретар (на ООН), моята задача ще бъде да направя така, че гласът на доброто да се чува по-силно", обеща тя.
Агенцията припомня, че претендентите в надпреварата са общо 10. Бившият португалски премиер Антониу Гутериш е фаворит да наследи Бан Ки-мун през януари, отбелязва Франс прес.
Кристалина Георгиева също така изтъкна своя опит в Световната банка и Европейската комисия, предаде АФП.
Войната в Сирия, която навлезе в шестата си година, доказва колко е важна превенцията на конфликтите, заяви Георгиева. "Не успяхме да забележим предупредителните знаци колко страшен ще стане (този конфликт)", изрази съжаление тя.
Що се отнася до бежанската криза, Кристалина Георгиева каза, че приемането на тези хора е било "не само морален дълг, но и в интерес на всички нас", посочва АФП.
Георгиева използва най-тежки думи във връзка с епидемията от холера в Хаити, като осъди, по думите й, закъснението, с което ООН е признала проблема, предизвикан от нейни "сини каски". Това доведе до смъртни случаи и ненужни страдания, изрази съжаление тя.
В същото време Георгиева приветства работата на Бан Ки-мун в отговор на тази епидемия, припомняйки, че ООН е изплатила няколко милиона долара на жертвите.
Надпреварата за нов генерален секретар на световната организация ще навлезе в сряда в нова фаза, припомня Франс прес. Петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, които имат право на вето, ще гласуват с цветни бюлетини. Така те ще дадат на кандидатите да разберат дали има риск да бъдат блокирани.
Междувременно руският представител в световната организация Виталий Чуркин заяви пред ТАСС, че Русия би искала следващият генерален секретар на ООН да е от Източна Европа и да е жена.
"Позицията на Русия бе праволинейна и много ясна. Наистина смятаме, че дойде реда на Източна Европа... Много бихме искали да видим (на поста генерален секретар на ООН) жена, но си правим по-малко пиар от някои други страни, които заявиха на висок глас, че предпочитат жена, а след това гласуваха само за мъже. Ние не правим това", каза Чуркин на пресконференция по случай началото на руското ротационно председателство на Съвета за сигурност на световната организация.
Американското правителство обаче отказва да съобщи кого от кандидатите за нов генерален секретар на ООН предпочита и как се отнася към решението на България да замени предложената по-рано от нея за поста Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, предаде ТАСС.
"Няма да огласяваме предварително позицията на САЩ относно избора на следващия генерален секретар (на световната организация). Готови сме да кажем само, че търсим най-достойния кандидат за тази най-важна длъжност", заяви пред ТАСС представител на Държавния департамент.
Руският постоянен представител в ООН призна, че страната му предпочита някои кандидати пред други, но не разкри имена. "Имаме пристрастия, но процесът на гласуване е таен", отбеляза той.


Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?