2374
Следвайте ни

Крият бюджета за 2022 г. до втория тур

viber icon

Свързани новини

Служебният министър на финансите Валери Белчев призна в интервю за предаването "Лице в лице" на бТВ, че няма да представя проект на държавен бюджет за 2022 г. до втория тур на изборите за президент, за да не се политизира темата. Колежката му Даниела Везиева, която отговаря за икономиката, опита да уточни думите на Белчев, като каза, че той имал предвид, че подготовката на бюджета била работа на редовен кабинет и не било редно служебното правителство да се заема с тази задача.

"В момента работим и сме подготвили базовия сценарий, предвидили сме определени политики със социален и икономически характер, но не искаме да политизираме въпроса и това трябва да го кажем много ясно. Ако започнем да спорим сега по политики, ще дадем само храна на политическите кампании на партиите", посочи Белчев. В отговор на въпрос на водещата стана ясно, че до втория тур на изборите проект на бюджет няма да бъде представен на обществеността.

По закон проектът на държавен бюджет се внася от правителството в Народното събрание до 31 октомври, но заради липсата на действащ парламент Министерският съвет изобщо не е изготвил и публикувал документа. Все още липсва и задължителната за подготовката на бюджета тригодишна средносрочна бюджетна рамка. Такава не бе приета нито през пролетта, нито през есента, както е по закон.

Сега Везиева твърди, че бюджетната рамка за следващата година била готова и предстои да се внесе на заседание на правителството. "Тя наистина ще бъде рамка – без конкретни политики, защото считаме, че като служебен кабинет не е наша работа да определя политики и приоритети", уточни министърката. Тя обаче не каза дали рамката ще бъде представена преди или след изборите. От друга страна, политическата логика е, че тъкмо визиите за бюджета, за фискалната и икономическата политика би трябвало да са сериозен фактор за решението на хората за кого да гласуват.

Валери Белчев увери аудиторията, че "бюджетът ще го бъде", като очевидно имаше предвид финансовия план за 2021 г.

"Приходната част върви добре, икономиката също е сравнително добре, правейки сметката видяхме, че бюджетът ще го бъде – нещата не са толкова лоши. В момента сме подготвили базовия сценарий, но не искаме да политизираме въпроса", посочи Белчев.

Той коментира и странното си решение да тегли огромен дълг от вътрешния пазар, а не да направи международна емисия, с цел и тази тема да не бъде използвана политически и да се отрази негативно на изборния резултат. В деня след изборите правителството предстои да проведе четвърти поред аукцион, с който да набере поредна порция от 500 млн. лв. Последните няколко подобни търга значително качиха цената на дълга.

Валери Белчев се оправда, че новият дълг се взима по решение на 44-ото Народно събрание, тоест той е в рамките на заложения таван в бюджета на новия дълг за 2021 г. от 4.5 млрд. лв. още от управляващото мнозинство на ГЕРБ.

"Решението е взето през ноември 2020 г., когато е гласуван бюджетът. Една част от тези пари отиват за погасяване на стари заеми, вземани от предишни правителства. Друга част ще отиде за планирани разходи и трета – за кризата", каза Белчев.

По думите му в това няма нищо лошо, защото лихвите са ниски.

Министър Везиева посочи, че икономическата среда "изсветлява" и политиката на министерството вече дава резултати, като за последния месец у нас са инвестирани над 100 млн. лв. и са открити 1300 работни места.

По думите ѝ към момента няма хора, които да са атакували актове на предшественика ѝ Кирил Петков. "Решението на Конституционния съд не прави актовете му нелегитимни", смята Везиева.

Свързани новини

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ванко

Ванко

11.11.2021 | 22:15

Два милиарда и сто милиона за 3 месеца изтеглихте,но никой не казва къде ще отидат парите само общи приказки,Лъжци и Крадци мръсни...

Отговори
1 0
Пловдив

Пловдив

11.11.2021 | 09:10

Лъжите и задкулисните игрички продължават! Пак ли ще им вЕрване? Докога?!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?