Следвайте ни

Криминалистът пътешественик: Първата полицейска фуражка е като първата целувка

viber icon

Колекцията ми от 170 униката учи децата на патриотизъм, казва преподавателят в Полицейската академия в Симеоново 

Видният криминалист, писател и пътешественик доц. д-р Людмил Георгиев откри изложба с над 170 полицейски фуражки от всички времена и от всички континенти във фоайето на НБ „Иван Вазов”. В сградата на Общинския съвет е експозицията му с 12 полицейски униформи. Двете са посветени на Европейските дни на наследството. Осъществени са с личната покана от директора на НБ „Иван Вазов” Димитър Минев. Д-р Георгиев е преподавател в Полицейската академия в Симеоново, разследвал е стотици престъпления и е експерт графолог към съда. Автор на 13 книги и 7 документални филма. В Пловдив бе представена новата му книга „Криминалистите - крими загадка 3”, която е уникалният нов жанр куест-криминале.

Първата полицейска фуражка е като първата целувка - никога не забравяш как си се сдобил с нея. Доц. д-р Георгиев получава първия експонат от колекцията си като подарък от британски полицай преди 25 години. Той колекционирал артефакти от времето на комунизма - статуетки, значки и медали. „Имах една моя стара милиционерска униформа, която отдавна бе излязла от употреба. Подарих му я заедно с шапката. При следващото си посещение той ми подари от прочутите британски полицейски шлемове. Те са странна смесица от пластмаса и корк”, разказва д-р Георгиев.

Първата каска в колекцията на доц. д-р Людмил Георгиев

Обемни са, но не тежат. Британската каска предпазва от удари. Горната й част е оребрена. „Целта е да се вижда отдалече и да респектира обикновените граждани. Сложих я в кабинета си и който в онези години влезеше, я слагаше и се гледаше в огледалото”, спомня си криминалистът.

Тогава към нея добавил две стари български шапки и така започнал да трупа колекцията си. Сега в нея има 750 каски, фуражки, пилотки и калпаци. Пази и 40 полицейски униформи. Експонатите му са от над 80 страни. „Изобщо не съм предполагал, че във времето ще се разрасне толкова”, казва той.

Много впечатляващи за острите каски от времето на Кайзерова Германия

Към края на 90-е години в Академията в София започнали да идват полицаи от най-различни държави - от Америка, от цяла Европа. И всеки, който идвал, носил на доцента по една фуражка. Първо това били само полицейски фуражки.

„После започнаха да ми изпадат и пожарникарски, и военноморски. Съжалявам, че нямам български гвардейски калпак! Опитвал съм се да се сдобия - оказа се, че процедурата е много сложна. Но пък имам няколко калпака от Руско-турската война. Това са воеводски калпаци и много ги харесвам. Те са в експозицията в Пловдив”, казва доц. д-р Георгиев.

Много е трудно да се съхраняват и поддържат неизядени от молците фуражки и униформи. „Това е като всяка една друга дреха, но трябва да е с повишено внимание, тъй като някои са на много години. Давам ги на химическо чистене, а лятно време ги изкарвам да ги напече слънцето. Третирам ги и с препарати против молци и насекоми”, разказва доцентът. Смята, че когато човек прави нещо като хоби, трудът никога не е робски.

Радва се, когато деца наобиколят изложбата му, защото смята, че тя трябва да има и образователна цел. „Това учи на патриотизъм и предразполагане към отговорна служба”, казва криминалистът.

Почитателките на куест-криминалетата му го следват в цялата страна

Оказало се, че обемът на колекцията е толкова голям, че не може да влезе в нито една нормална къща. Принудил се преди години да ги дава на съхранение в складовете на приятели. Тогава се сетил да започне да ги дава на различни изложби. Сега гостува за първи път в Пловдив, но в същото време 200 негови пожарникарски каски красят и Историческия музей в Котел. Излагал е колекцията си в София, Русе, Силистра, Търговище и къде ли още не.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?