Следвайте ни

Кремъл ни извести: "Турски поток" и през България

"Газпром" започва доставки за България в началото на 2020 г.

"Турски поток" ще минава през България. "Газпром" официално е заявила намерението си за това. Новината съобщи в НС енергийният министър Теменужка Петкова, пише dnes.bg.

Официалната информация от руска страна идва само няколко часа, след като парламентът промени Енергийната стратегия и реши "Булгартрансгаз" да договори с "Газпром" предварителната покупка на капацитети синьо гориво, от българската част на "Турски поток".

"Газпром" пусна официално съобщение, че проявява интерес и ще участва в третата обвързваща фаза на пазарния тест, който "Булгарстрансгаз" ще обяви в началото на декември, свързан с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в България", каза Петкова на извънреден брифинг.

 
По думите й европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени, за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ, като според тях трябва да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали е налице сигурност и финансова устойчивост.

Според нея сега всичко зависи от условията, които ще обяви "Булгарстрансгаз".

"От условията, които обяви "Булгарстрансгаз" в третата обвързваща фаза, ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години", заяви Петкова.

"В случай че "Газпром" спре доставките на руски газ по Трансбалканския газопровод през 2020 година, България трябва да има изградена инфраструктура, за да не се окаже, че ще изпадне като ключов фактор на газовата карта на Балканите", смята тя.

На 22 ноември руското издание "Комерсант" написа, че "Газпром" е решил за маршрута на втората тръба от "Турски поток" и той ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Алтернативата беше втората тръба да минава през Гърция към Италия, но на 19-и в Истанбул Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган присъстваха на церемония за края на изграждането на морската част от "Турски поток". Тогава обаче не беше ясно накъде ще продължи втората тръба.

"Газпром" възнамерява да започне доставките през "Турски поток" за България и Сърбия в началото на 2020 г., а в Унгария през 2022 г.

За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура – около компресорната станция "Провадия" в североизточна България ще бъде построена станция "Нова Провадия" и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 Мпа, което ще се поддържа от още една компресорна станция "Расово" край границата със Сърбия.

Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар. Цената на разширяването на системата ще бъде 1,63 милиарда долара.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?