Следвайте ни

Кръстиха аулата на "Св. Екатерина" на проф. Чирков

viber icon

Проф. Чирков е почетен посмъртно и аулата на УМБАЛ „Св. Екатерина“ вече носи неговото име.

В модерната 170-местна зала  се събират на научни симпозиуми цветът на кардиохирургията у нас и се провеждат международни форуми, обучават се млади специалисти.

Ръководството на университетската болница взе решение аулата в сградата да носи името на починалия в края на 2020 г. забележителен български лекар, съобщи лечебното заведение.

Проф. Чирков бе надрастнал времето си и благодарение на него се разви модерната сърдечна хирургия у нас, мотивира решението директорът на болницата проф. д-р Генчо Начев. Той разказа, че проф. Чирков особено е държал на следдипломната квалификация и е съдействал за изпращането на млади лекари на специализация в чужбина във водещи кардиологични и кардиохирургични центрове.

През 1984 г. тогавашното правителство възлага на проф. Чирков да положи началото на модерната кардиохирургия у нас. През 1984-1985 г. базата на болницата се модернизира и се оборудва с най-съвременна апаратура. За кратко време се въвежда нов стил на работа по европейски модел и се постигат значителни успехи. 

Кардиохирургът печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на кардиохирургията, сърдечносъдовите заболявания и трансплантации и превръща „Св. Екатерина“ в една от най-модерните болници у нас и на Балканите, пише Нова тв.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?