Следвайте ни

Край на дългите почивки по празници и отработването в събота

Депутатите приеха промените на първо четене в Кодекса на труда

viber icon
Вече няма да има сливане на почивни дни, когато празник се пада през седмицата, нито отработването в събота. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Кодекса на труда. Когато празникът се падне събота или неделя, като почивен ще се зачита и понеделникът след уикенда. Тъй като 1 януари 2017 г. е неделя, понеделникът - 2 януари, ще бъде почивен ден, след като поправките минат на второ четене. "За" нововъведението бяха 80 депутати, "против" - петима, а други петима се въздържаха.

Според изчисленията по новите правила ще има 248 работни дни през 2017 г., 2018 г. и 2019 г. Много работодателски организации обаче са против, тъй като всъщност се намалява броя на работните дни, които при сегашните правила на сливане на почивки през 2016 г. са 251, или с три повече. Очаква се на второ четене да има промяна, свързана и с правото по КТ на Министерския съвет да обявява и други почивни дни, което всъщност позволява последващи решения за сливане на почивни дни, или още по-големи почивки.

Работодателите протестират срещу новия режим, защото има условия за допълнителни почивни дни, информира председателят на социалната комисия Хасан Адемов.Той видя проблем в текста, с който се запазва правото на МС да обявява еднократно и други дни за национални официални празници, както и дни за честване на определени професии и да размества почивките през годината. Най-вероятно това ще отпадне на второ четене, стана ясно от изказвания на народни представители от различни парламентарни групи.

Представителят на Патриотичния фронт Димитър Байрактаров отбеляза, че се очаква поправките да доведат до увеличаване на БВП догодина, но чисто прагматично не само не се решава проблемът, но се задълбочава. В две комисии се обединихме, че за второ четене ще бъдат изготвени консенсусни за всички политически сили предложения за промяна, отговаряща на потребностите и на обществото, и същевременно на бизнеса, обяви депутатът.

Сегашният брой на почивните дни в рамките на годината по никакъв начин да не бъде намаляван, препоръча Янаки Стоилов от БСП. Нуждаем се от абсолютно нов закон, този КТ се "кърпи" вече 30 години и не виждам причина проектът да бъде подкрепен, обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той обясни, че сливането на почивни дни и отработването на празници на практика не се отменят с предлаганите промени, а само се въвежда един нов параграф.

Парламентът прие на първо четене и поправки в КТ, с които се премахна т. нар. социален дъмпинг при командировки. Въвеждат се изисквания работодателите да осигурят на командированите в чужбина работници и служители най-малко същите минимални условия на работа, каквито са установени за работниците и служителите, изпълняващи същата или сходна работа в приемащата държава. Става въпрос за максималната продължителност на работата и минималната продължителност на почивката, минимален брой платени почивни дни, минимални ставки на заплащане, включително за извънреден труд.


Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?