Следвайте ни

Край на "българската следа" сложи Йоан Павел II

viber icon

На 26 май 2002 г. приключи историческата визита в България на папа Йоан Павел Втори. 

Посещението е от изключителна важност за страната ни, чийто образ, особено в католическия свят, бе сериозно накърнен заради провокация по време на Студената война, която забърка българи в опита за убийство на Йоан Павел Втори, тежко ранен на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър“ от турския терорист Мехмет Али Агджа.

През 2002 г. в навечерието на най-светлия ни празник, посветен на светите равноапостоли Кирил и Методий, папа Йоан Павел Втори стъпва на българска земя. Светият отец е приветстван от хиляди поклонници в София, както и на тържествена церемония в Пловдив.

Посещението е знаково и заради думите на Йоан Павел Втори при срещата му с президента Георги Първанов: "Никога не съм вярвал в така наречената „българска следа“ в опита за покушение срещу мен. Това беше една инсинуация и несправедливост".

Така папа Йоан Павел Втори оневини българите Сергей Антонов, Желю Василев и Тодор Айвазов, набедени от атентатора Али Агджа, че са били поръчители на покушението. Независимо от огромния медиен шум събраните от съдия-следователя Иларио Мартела доказателства се оказаха съшити с бели конци и скандалният процес завърши с оправдателни присъди.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?