965
Следвайте ни

КПКОНПИ проверява какво е декларирал Пеевски 8 г. назад

viber icon

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество реагира на новината за български граждани, които присъстват в разследването "Досиетата Пандора" с укрити офшорни фирми.

Оглавяваната от бившия главен прокурор Сотир Цацаров комисия вече проверява данните за Делян Пеевски, става ясно от съобщение до медиите.

"След публикацията в сайта bird.bg „Досиетата Пандора: Делян Пеевски не е декларирал три офшорки“ КПКОНПИ е предприела следните действия:

Отправено е официално запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти, с молба да бъде предоставена допълнителна информация за българските граждани, установени в разследването „Досиетата Пандора“, като и за свързани с тях юридически лица/търговски дружества/.

Възложен е анализ на всички декларации за имущество и интереси /встъпителни, ежегодни и финални/, подадени от Делян Пеевски в качеството му на народен представител, за периода от 2013 г. до настоящия момент. Предмет на анализа е сравнение на декларирани обстоятелства относно участие в търговски дружества и в техни органи на управление, с информацията, публикувана от bird.bg. и преценка за наличие на несъответствие между декларациите и действителното имущество. Такъв анализ ще бъде възложен и при публикуване на допълнителна информация относно лица, заемащи висши публични длъжности, както и при получаване на такава в резултат на отправеното запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти.

Ще бъде извършено сравнение и с данни за имущество в чужбина, поискани от КПКОНПИ по линия на международния обмен /мрежи за обмен на такава информация, в които Комисията е контактна точка за страната ни/.

При установено несъответствие, следва решение за пълна имуществена проверка, като и действия от компетентността на дирекция „Противодействие на корупцията“.

Пресцентърът на КПКОНПИ ще предоставя редовно относимата информация за хода на извършваните проверки", пише в съобщението.

Междувременно Делян Пеевски отрече обвиненията към него в писмо до медиите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?