2374
Следвайте ни

Кой какво поиска след консултациите при президента? ОБЗОР

viber icon

Необходимостта от редовно правителство с оглед на решаване на множеството кризи пред страната, постигането на коалиционно споразумение за бъдещо управление, приемане на държавния бюджет за следващата година, съдебната реформа, бяха сред акцентите на консултациите на президента Румен Радев със седемте парламентарни групи в 47-ото Народно събрание, които държавният глава проведе преди да връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата от тях в новия парламент - "Продължаваме Промяната".

Вчера, 6 декември, президентът разговаря на "Дондуков"2 последователно с представителите на "Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", а днес - с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

След консултациите при президента - кой какво иска?

Това бяха третите за годината консултации на президента в опит да бъде съставено редовно правителство, след като на парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до сформиране на редовен кабинет.

Тази година българските граждани на три поредни избори дадоха своя глас за промяна. Очакванията на обществото ни са за редовно правителство, заяви държавният глава. Румен Радев каза, че двете служебни правителства, които назначи, са дали възможност за стабилизация в условията на криза, за скъсване с пороците на миналото, за формиране на нов тип управление от хора с различен политически профил, но с общи цели за бъдещето на България.

Според президента, подходът към съставяне на коалиционно правителство може да бъде положен на тази основа. Президентът Радев отбеляза още, че едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува, само ако има взаимно уважение между партньорите.

Държавният глава изрази надежда в близките дни, при готовност за коалиционно споразумение на потенциалните участници в управлението, да връчи мандат за съставяне на правителство на първата по численост парламентарна група "Продължаваме Промяната".

Румен Радев увери, че президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество с едно бъдещо управление в рамките на своите компетенции и правомощия. Президентът заяви също, че както е бил критичен към управлението на ГЕРБ, така ще бъде критичен и към всяко бъдещо управление.

Важно е постигнатото от последните месеци да бъде надградено и да вървим напред, а не назад, и това изисква общите усилия на всички, заяви президентът.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви на консултациите, че осъзнават, че на България е абсолютно належащо да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес, да решава неотложните проблеми, които могат да се решат само от правителство с пълен мандат и с работещ парламент. Той изрази надежда в най-близко време да представят проект за кабинет, базиран на коалиция от четирите формации - "Продължаваме Промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България".

Петков каза още, че коалиционният документ е завършен, бил е изпратен до бъдещите коалиционни партньори и той е на базата на обсъжданите на дискусиите теми и формата, по който се очаква да се формира бъдещото правителство. С уважение към гласоподавателите на всяка една от партиите, избрахме принципа на пропорционалност, всяка от партиите в коалицията да бъде близко до нейните гласове представена в нея, каза Петков.

В бъдещото правителство се очаква да има четирима вицепремиери и две нови министерства, обяви Кирил Петков.

На консултациите с ГЕРБ-СДС председателят на ПГ на коалицията Десислава Атанасова заяви, че те са опозиция на формиращото се "ляволиберално управление". Заради над 600 000 български граждани, които за пореден път са им дали своето доверие, от ГЕРБ-СДС заявяват, че ще бъдат знаеща, можеща и непримирима опозиция, със силни и непримирими позиции за отстояване на демокрацията, законността и спазването на Конституцията.

ГЕРБ-СДС няма да подкрепят ляволиберално правителство на четирите партии, които ще сформират и мнозинство в Народното събрание. Обещаваме, че ако това правителство има нужда от помощ и съвет от наша страна, не само заради политическата мъдрост и опита ни, ще я получат. Обещаваме, че всяка грешка ще бъде осветявана и сочена, не само защото позицията на опозиция го изисква, а защото за да има добро управление, е необходимо да има силна и знаеща опозиция, каза Атанасова.

Когато стане ясен персоналният състав на правителството, тогава ще разберем каква е президентската квота, но очевидно такава ще има, и тази коалиция няма да е четворна, а петорна, коментира Даниел Митов.

От ГЕРБ-СДС заявиха още, че са "за" комплексна съдебна реформа. Тъжното е, че до момента "съдебна реформа" е идеологема, конкретно предложение за комплексна съдебна реформа не съм чувал, посочи Томислав Дончев. Той допълни, че ако има безспорно консенсусно предложение за съдебна реформа, може би биха го подкрепили, и напомни, че главният прокурор не се избира от парламента и не може да бъде сменен от него.

От ГЕРБ-СДС ще коментират предложените идеи за съдебна реформа. Гъвкави сме, всяко добро предложение - това, че сме опозиция, не означава, че не би получило подкрепата ни, посочи Дончев.

Председателят на ПГ и лидер на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че България има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи, пред които сме изправени - COVID кризата, здравната, социалната, икономическата, финансовата, инфлацията, растящите цени. Според ДПС, за преодоляването на кризите, включително и политическата, в основата на всичко стои диалогът.

Българските граждани имат нужда от стабилност, очакват от Народното събрание и евентуалното бъдещо правителство преодоляване на кризите, решаване на техните проблеми, повишаване на доходите и на стандарта на живот, и най-вече сигурност, каза Мустафа Карадайъ. Тепърва ще видим какво ще предлага правителството като програма, не по-маловажен е и персоналният състав, каза Карадайъ на въпрос дали от ДПС биха подкрепили новия кабинет. "Не противоречи на законите на физиката", коментира още лидерът на ДПС.

Реформи в съдебната система - да, дотолкова, доколкото минават през законодателството, защото законодателният орган е Народното събрание. Колкото до персонални състави на различни органи и институции, там отговорността е на компетентните. Народното събрание нито назначава, нито уволнява в съдебната система, каза Мустафа Карадайъ на въпрос за идеята за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Лидерът на БСП и председател на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви, че в момента България се нуждае от работещ парламент и от редовно правителство. В коалиционното споразумение има политики, разписани за четиригодишен мандат, има политическа воля на четирите формации за четиригодишен мандат на правителството, остава от нас да си свършим работата, така че да изпълним този мандат, беше категорична Нинова.

От БСП имат някои бележки по коалиционното споразумение, което са получили, стана известно от думи на Корнелия Нинова. Те са били обсъдени на среща с Кирил Петков и Асен Василев. Лидерът на БСП каза, че от БСП ще продължат работата по изчистване на коалиционното споразумение, а относно забележките им към документа, ще ги обсъдят първо с коалиционните партньори.

За БСП най-важно е да започне веднага работа по приемане на бюджета, заяви Корнелия Нинова. За БСП най-важна е грижата за хората и да не бъдат оставени в зимните месеци в трудна ситуация, да се гарантират компенсаторни мерки за увеличените цени, да се направи всичко възможно от 1 януари да не се вдига цената на тока за битовите потребители, да се подпомогне икономиката, да се стабилизира здравната система.

Има политическа воля на четирите формации за четиригодишен мандат, каза Нинова

Всичко това, и разговорите, които водихме досега по секторни политики, трябва да намери своето изражение в една бюджетна политика - както за Бюджет-2022, така и в тригодишната прогнозна рамка, добави Нинова.

Започнали са разговори по някои по-важни части от бюджета, каза Нинова и изрази удовлетворение, че от "Продължаваме Промяната" са приели дефицитът да се повиши от 2,6 процента на 4 процента, както и част от мерките, разписани в експертните разговори, да намерят своето изражение още през януари в бюджета, който ще се приеме.

Спекулация е, че ще има Министерство на държавните предприятия, заяви Нинова

За визията им по отношение на промяната в съдебната система Корнелия Нинова посочи, че е известна и не е променена. Проблемът е системен и независимо от това как се казва главният прокурор, би трябвало да се ограничат неговите правомощия, да се наложи съдебен контрол върху онези актове на главния прокурор, които в момента не подлежат на контрол, да се закрият специализираният съд и специализираната прокуратура, да се промени структурата, системата на работа на КПКОНПИ, отбеляза Нинова. Тя добави, че БСП са ясни и последователни във волята си за промяна в съдебната система, която да доведе до справедливо правосъдие.

Председателят на ПГ на "ИТН" Тошко Йорданов отбеляза на консултациите позицията на лидера на ИТН Слави Трифонов, че ще направят всичко, което е по силите им да има нормално правителство в страната. Това, което винаги сме правили, е да си спазваме думата, каза Тошко Йорданов. Ще продължим да бъдем такива, каквито сме, без политическо лицемерие. Ще назоваваме нещата, такива каквито са, каза още Йорданов. Той декларира, че от ИТН ще бъдат предвидими и лоялни партньори, ако от останалите парламентарни сили, с които водят разговори, също бъдат такива.

ИТН вече доказа себе си като част от промяната, смята президентът

Любомир Каримански от ИТН каза, че силно се надяват да има четиригодишен мандат, стабилно управление, хората да са спокойни. Според него "червената линия" е линията на коректност, почтеност, на единни стандарти, нещата да бъдат обсъдени коалиционно, и когато се каже, че се избира т. нар. отбор-клас А, от ИТН държат на масата да бъдат положени абсолютно всички онези CV-та, които са от "отбор, клас А".

Трябва да дадем голям кредит на доверие на мандатоносителя, защото иначе няма да има управление, каза председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов. Разбираме изключителната сложност, в която се намира страната. За нас е важно да има мнозинство извън ГЕРБ и ДПС, каза Иванов. По думите му, това мнозинство аритметично не може да бъде безпроблемно или гладко, но трябва да има правителство. Христо Иванов добави, че трудността ще започне след това - как ще функционира това мнозинство. Нашият подход към тази трудност е да се фокусираме върху двустранния вектор на разговори между нас и "Продължаваме Промяната" - като мандатоносител, и да оставим на тях да се договорят с останалите политически сили, от които те търсят подкрепа, каза Иванов.

Христо Иванов уточни, че за подписването на коалиционното споразумение е станало забавяне по тяхна вина, и то по изключително технологични причини. Вчера сутринта в ДБ са получили текста на приложенията към споразумението, и Иванов обясни, че експертите на коалицията трябва да се запознаят с тях и да минат през съответните партийни органи. Изобщо не става дума за някакъв проблем или за някакви различия, каза той.

Иванов посочи още, че на трите партии им предстоят решения на партийните органи, за да приключат официално процеса по преговори с "Продължаваме Промяната". Очакваме в ДБ този технологичен цикъл да бъде завършен утре, каза Иванов.

Трябва да дадем голям кредит на доверие на мандатоносителя, каза Христо Иванов

От ДБ виждат своята роля като гаранти за определена политическа насока на развитието на следващото управление. Това включва неговата демократична привързаност към идеите, че то ще е стабилно, само ако разбира, че трябва да връща, а не да концентрира власт. От ДБ настояват за максимално бързо придвижване на страната към Шенген и Еврозоната, за придържането към съдържателната интеграция в НАТО, а не "просто на думи".

Атанас Атанасов изрази загриженост, че, по думите му, се очертава ситуация, в която секторът за сигурност като структура, механизъм и като персонален състав за управление изглежда дебалансиран. Той добави, че някои от назначенията според ДБ не са били удачни. Като пример посочи, че на главния секретар на МВР му е твърде висока позицията, на която е поставен. От ДБ имат готови законопроекти, които ще предложат на мнозинството, като Атанасов посочи законопроекта за изменение на закона за СРС, за да бъдат пресечени всички възможности за злоупотреба в тази насока.

Проблемите, които България има, трябва да намерят максимално бързи и неотложни решения, защото страната ни се намира в десетилетна криза, заяви председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Нека да видим какви приоритети смята това правителство да наложи. Ако приоритетите му са продължаване на всички мерки, които служебният кабинет наложи, ако приоритетите му са да търси безпринципен или какъвто и да било компромис по темата с Република Северна Македония, ако иска да въведе еврото от 1 януари 2024 г., ако смята да продължава унизителната българска външнополитическа зависимост от чужди държави и да търпи на територията на България чужди военни бази с окупационен статут, няма как да подкрепим подобен кабинет, заяви лидерът на "Възраждане".

Костадин Костадинов каза, че биха подкрепили кабинет, който смята за първостепенни приоритетите, които от "Възраждане" споделят, и един добър знак в тази посока би било отпадането на всички ограничителни мерки.

Той акцентира върху необходимостта от нормализация на живота в страната. Смятаме продължаването на всички т. нар. антиепидемични мерки за нещо, което трябва да бъде прекратено като практика, заяви Костадинов. От "Възраждане" смятат още, че трябва да се премахне зеленият сертификат като "много тежка дискриминационна форма" и че трябва да се направи всичко необходимо, за да може хората да получат правото си на нормален и достоен живот, а децата да получат възможността за едно нормално образование, каквото те вече трета учебна година не могат да получават.

Сред важните въпроси, които очакват разрешение, Костадинов посочи и демографската катастрофа, начина, по който "нашата държава буквално е заплашена от изчезване и народността ни - от стопяване". Той посочи също проблемите с образованието и здравеопазването. От "Възраждане" смятат, че е важно и нужно да има решения, които са в краткосрочен план важни за всеки - по проблема с българската енергетика, цената на тока, която, ако се вдигне от 1 януари, ще допринесе за засилването на кризата в страната.

Костадинов открои и външнополитическите отношения. Компромис, по начина, по който си го представят европейските ни партньори, не можем да направим и няма как да направим. Това е позицията на "Възраждане", защото всичко останало ще бъде "откровена форма на чисто национално предателство", каза Костадинов по въпроса за Република Северна Македония.

За тези позиции и за всички останали от "Възраждане" ще търсят подкрепа от всички здравомислещи фигури и политически организации в парламента.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

08.12.2021 | 05:22

КЛОУНИТЕ МОГАТ ДА ПОИСКАТ САМО ТОЛКОВА, КОЛКОТО ГЕНЕРАЛ-ГУБЕРНАТОРА - С В И Н Я ЧАУШ Е РЕШИЛ ДА ИМ ПУСНЕ :)

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?