965
Следвайте ни

Кой е Николай Младенов, чието име изплува от "Досиетата Пандора"

viber icon

Николай Младенов,чието име изскочи от "Досиетата Пандора", се смяташе за едно от най-обещаващите имена в родната политика. 49-годишният магистър по военни науки от Кралския колеж в Лондон натрупа добър имидж като дипломат с няколко мисии като пратеник на ООН в горещи точки.

Тръгналият от СДС и направил кариера в управлението на ГЕРБ софиянец дори се спрягаше като вероятен кандидат на партията на Бойко Борисов за президент. Други го виждаха като възможен бъдещ лидер на ГЕРБ наред с Томислав Дончев.

Младенов е типичен представител на червената аристокрация, която след Десети ноември прегърна ценностите на Запада.

Роден е на 5 май 1972 г. Баща му, Евтим Младенов, е щатен служител на Първо главно управление на Държавна сигурност, като ползва дипломатически статут за прикритие, а чичо му Младен Младенов е посланик в редица държави преди 1989 г.

Майка му Неда Младенова е лекар – педиатър.

Николай Младенов учи в Сирия и Холандия, където работи баща му Сирия, Холандия). Завършва Първа английска гимназия в София. По това време участва активно в Ученическия комитет на ДКМС на гимназията.

През 1995 г. завършва Университета за национално и световно стопанство, специалност „Международни отношения“. На следващата година защитава магистърска степен по военни науки от Кралския колеж Лондон с дипломна работа на тема „Влиянието на близкоизточния мирен процес върху израелската ядрена програма“.

Между 1996 и 1998 г. заема поста програмен директор на фондация „Отворено общество“, София. Следва длъжност като програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка. През 1999 г. основава Европейския институт в София и е негов директор до 2001 г. 

Политическата кариера на Николай Младенов започва от СДС в началото на века като говорител на партията. По това време председател на Съюза на демократичните сили е Надежда Михайлова (по настоящем Нейнски). По-късно Младенов се издига до зам.-председател на СДС. Бил е депутат от ОДС в 39-ото Народно събрание.

През 2005 година обаче Младенов решава да смени политическия отбор.

Скоро той е сред фаворитите на набиращата сила партия на Бойко Борисов.

В периода между 2007 – 2009 г. е депутат в Европейския парламент от групата на ЕНП-ЕД-ГЕРБ.

След завръщането си в България поема последователно два министерски поста - на министър на отбраната в първото правителство на Бойко Борисов (юли 2009 – януари 2010), а след това – министър на външните работи до края на мандата на кабинета през март 2013 г.

В същата година става специален представител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за Ирак и за ръководител на мисията на ООН там. През февруари 2015 г. е назначен за специален координатор за Близкоизточния мирен процес от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Там му бе приписана обединителна роля в конфликта в Газа между Израел и Палестинската автономия.

В началото на 2021 се завръща в България, след като отказва предложен му от генералния секретар на ООН пост в Либия. Тогава бе обявено, че се прибира в страната, „за да се бори със сериозен здравословен проблем“.

По същото време в страната тръгват и слухове, че е възможно да стане премиер и да поеме поста на тогавашния министър-председател Бойко Борисов по време на политическото напрежение около протестите в страната.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Така е Нали

Така е Нали

07.10.2021 | 21:11

Баща му чифута на това чифутче е израсло под крилото на другия чифут докопал се с чифутски подли номера до шеф на ДС чифута Григор Шопов Що нещо има медийно чифутско затъмнение около това чифутско изпражнение Ей от ония години бавно но сигурно са овладявали България чифутите Да не забравяме факта че бащата на Цецо шесте апартамента е бил личен шьофор на Григор Шопов А Цецо ушето е разнасял едни папчици като куриер във ДС пак там където татко му чифута е бил случайно на случайния Григор Шопов пък който пък случайно Тошо Правешки случайно е поверил Държавната Сигурност Много случайности Нали

Отговори
2 2
ГЕОРГ V. ,ТИКВАТА ЛИ ИМАШ ВПРЕДВИД!?!

ГЕОРГ V. ,ТИКВАТА ЛИ ИМАШ ВПРЕДВИД!?!

07.10.2021 | 19:53

ГЕОРГ V. БРАТ МИ , ПРОФИЛА, КОЙТО НИ ПРЕДСТАВЯШ АЧИК МЯСА НА ЖИТИЕТО И БИТИЕТО НА ТИКВАТА!

Отговори
6 3
Георги v.

Георги v.

07.10.2021 | 19:15

Сега ще ни управляват децата и внуците на партийната номенклатура и познайте докъде ще ни докарат. Това са българите от чужбина по които след масираната пропаганда, почти всички залитнаха.

Отговори
3 5
Една жена

Една жена

09.10.2021 | 05:08

Комунягите никога не са били извън БГ властта под една или друга форма, ама все ни внушават да забравим и да вървим напред.

Отговори
0 1
БАЦЕ,БАЦЕ......ИЗКУФЯ МАЙНА

БАЦЕ,БАЦЕ......ИЗКУФЯ МАЙНА

07.10.2021 | 17:18

БАЦЕ ЩО СТАНА ,МИСИР ШОПСКИ.ТОЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НИ ГО ГОТВИ?!?!?

Отговори
7 3
Вие вижте пловдивските потайности.С кокошкарче се занимавате

Вие вижте пловдивските потайности.С кокошкарче се занимавате

07.10.2021 | 17:11

Ми то момчето кокошкарче в сравнение с пловдивските хиени.Къде пред него са кралете на лапачката ,като маминия ваня , баба мента ,данка измамата ,ташковите , бидоните,кисьовите.Никито Младенов пред тези закоравели лапащи стръвници си е направо едно невинно Буратино.

Отговори
10 2
123

123

07.10.2021 | 17:05

Не забравяйте, че този беше лансиран за кондидат на ГЕРБ за президент.

Отговори
10 2
С една дума

С една дума

07.10.2021 | 16:17

Профил - типичен за ОПГ на Тиквун Банкянски.

Отговори
12 3
Партията

Партията

07.10.2021 | 16:10

" Баща му, Евтим Младенов, е щатен служител на Първо главно управление на Държавна сигурност,.." - по родителите им ще ги познаете! Всички са деца на видни комунисти!

Отговори
16 2
ПЪРВАН

ПЪРВАН

07.10.2021 | 13:32

С ТАКАВА БИОГРАФИЯ Е ИДЕАЛЕН КАДЪР ЗА ГЕРБ,

Отговори
22 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?