Следвайте ни

Кой е най-търсеният БГ работник определиха 1300 фирми

viber icon

1300 фирми и организации вече са попълнили анкета за това дали ще търсят нов персонал и какви професии и умения изискват да притежава служителят, съобщиха от Агенцията по зартостта. Онлайн попълването й бе отворено в началото на септември и ще приключи на 16 октомври, когато ще бъде обявен и какъв е профилът на най-търсения български работник. Това е шестото проучване на Агенцията, а резултатите му се използват при подготовката на  краткосрочните мерки и програми за организиране и провеждане на подходящи обучения за професионални и ключови умения, както и при определяне на приоритетите на областната и националната политика в сферата на образованието, обучението и насърчаване на заетостта.

Предходни проучвания показаха, че работодателите предпочитат наличието на личностни качества, а за придобиването на професионални умения разчитат на работния процес. Най-търсеното след кандидатите умение е за самоконтрол и дисциплина, следвано от това за работа под напрежение и познаване на  „Здравословни и безопасни условия на труд”. Административните умения, уменията за работа с клиенти, за внедряване на стандарти и системи за управление на качеството са желани от по-малко от половината анкетирани. Предстои да видим дали в условията на COVID-19 изискванията на работодателите са се променили. 

В онлайн анкетата работодателите посочват кои от предложените 21 умения и 8 ключови компетентности трябва да притежава неговият персонал, както и да избере измежду 220 професии, които ще търси през следващите 12 месеца. Прави се и прогноза за следващите от 3 до 5 години. Освен това ще бъдер отчетено и влиянието на епидемичната ситуация в настоящите социално-икономически условия.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?