Следвайте ни

Кошмарно: Всеки пети ученик посяга към дрога и хазарт

viber icon

Българските ученици са сред първенците в ЕС по употреба на дрога, хазарт и използване на социалните мрежи, показват резултатите от публикувания доклад на Европейския училищен проект за алкохол и други наркотици (ESPAD).

Един от петима младежи до 16 години е пробвал наркотици поне веднъж в живота си. Най-често те пушели канабис. Едва 2,6 на сто от анкетираните са употребявали екстази, а 3,1% - амфетамини и 2,2 % - метаамфетамини. Страната ни е под средното европейско ниво на употреба сред учениците на нови психоактивни вещества, но е над средното по отношение на употребата на синтетични канабиноиди (4,3%) и синтетични катинони (1,8%), се посочва в изследването. Характерно за почти всички употребяващи нови психоактивни вещества е, че употребяват повече от едно вещество, като алкохол, канабис и стимуланти.

82 на сто от българските ученици са употребявали алкохол поне веднъж, а 42% са имали поне едно тежко напиване през последните 30 дни при средно 34% за другите европейски страни. Положението при младите пушачи също не е оптимистично. България се нарежда на второ място Словакия по ранно започване на ежедневната употреба на цигари и на първо място по ежедневна употреба сред 16-годишните.

Голям е и процентът на българските ученици, които залагат пари на хазартни игри - игрални автомати, карти, зарове, лотарии (27%).  Един от 10 ученици в България е играл хазарт и онлайн.

Снимка: iStock

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

dass

dass

13.11.2020 | 08:35

Google непрекъснато плаща от $ 27485 до $ 29658, за да направи снимка в мрежата от вкъщи. Присъединих се към това действие преди 2 месеца и спечелих $ 31547 през първия месец от това действие. Мога да кажа, че животът ми се подобри напълно! Погледнете го какво правя===>>>www.Selfmax5.com

Отговори
1 3
Плей-мейтка и Мутра - мечтата на 66% от тинейджърите

Плей-мейтка и Мутра - мечтата на 66% от тинейджърите

13.11.2020 | 07:59

По-слабохарактерните залитат към тези ужасни, съсипващи човека пороци. А най-честата причина е кошмарното усещане, че си определен завинаги в Б-отбора на Живота... Трябва желязна воля да откажеш да влезеш в Ада и да си останеш почтен, па макар и в Б-отбора.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?