Следвайте ни

Корона криза: Учителите напускат, ако не минат на онлайн обучение

viber icon

Учителите ще предприемат крупни мерки, ако искането им учениците от цялата страна да преминат на дистанционно обучение до края на 2020 година, не бъде изпълнено.

Преподавателите заплашват с вземане на отпуски и молби за напускане, тъй като не се чувстват сигурни в училищна среда, след като коронавирус вълната се увеличи сериозно последната седмица, съобщи БНР.

Педагозите, обединени във фейсбук групата "Учители за безопасно образование", са обезпокоени от многото смъртни случаи на техни колеги с положителни Covid тестове, пише Дир бг.

Те определиха като неефективни и неадекватни последните мерки на министерствата на здравеопазването и на образованието за справяне с разпространението на заразата в учебните заведения.

"Масово колегите имат идея да напуснат системата, а това ще означава не присъствено, ами никакво обучение", предупреди Лилия Стоянова, учител по информатика в Трета природоматематическа гимназия във Варна.

Тя определи като неефективна анонсираната от здравния министър мярка - всички ученици в училища с над 20% заболеваемост да преминат към дистанционно обучение от четвъртък:

"Да чакаме 20% доказано, симптомно болни, след като няма масово тестване, това не е решение. Ще чакаме да изгори на 20% къщата, за да извикаме пожарната. На всички е ясно, че повечето деца, особено по-малките, боледуват безсимптомно или с много леки симптоми, но те реално пренасят болестта и заразяват".

Критики в учителските среди има и към дадената от просветния министър възможност педагогическите съвети да задължават учениците да носят маски и в час, защото учениците използват маските често неправилно и така се губи ефектът от тях и защото не отчитат сериозността на проблема, особено най-малките от 1-ви до 4-ти клас.

"Всеки ден аз лично виждам как маски се захвърлят, маски има по пода, има под брадичката, дезинфектанти не се вземат. Децата трудно спазват каквито и да било мерки. Аз съм г-н Петров и преподавам по биология и здравно образование и по физическо възпитание и спорт в столично училище".

 По тези причини педагозите настояват за "преминаване към дистанционна форма на обучение, поне до края на 2020 г., след което вече плавно преминаване в присъствена форма при доста стриктно спазване на противоепидемичните мерки".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Дабеда

Дабеда

11.11.2020 | 05:42

Има да чакате, а какво да правят родителите които са на работа, особено до 4 клас, да учат с тях или да са на работа, за да изкарат хляба насъщен?

Отговори
3 4
Ани

Ани

11.11.2020 | 00:23

Само така!

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?