Следвайте ни

Корнелия Нинова: Здравето не бива да е стока, която се търгува в болниците

viber icon

Здравето не бива да е стока, която се търгува в болниците. Този водещ принцип в сектора на здравеопазването Корнелия Нинова потвърди като един от приоритетите за БСП. Пред БНТ в събота Нинова още веднъж заяви, че левицата ще предложи промяна на модела, а не просто увеличаване на парите за здраве.

От БСП обещават няколко важни решения в тази посока и очакват те да срещнат яростна съпротива, защото ще засегнат много интереси. Но не отделните интереси, а здравето на всеки български гражданин трябва да бъде в центъра на системата, смятат социалистите, които са решени да работят за ефективно, достъпно и качествено здравеопазване.

Една от първите стъпки в ще е болниците да престанат да бъдат търговски дружества, а ако частните болници искат да ползват ресурса на НЗОК, да се отпишат от Търговския регистър и да се впишат по Закона за лечебните заведения.

Друг приоритет е регионалното здравеопазване, където хората имат големи очаквания по отношение на спешната помощ, доболничното и болничното лечение. Неотдавна Нинова припомни, че хората от Видинско очакват да се възстановят закритите отделения в единствената болница там, тези в Смолян - в областта да има поне една денонощна аптека, а родилките в Търговищко - да не им се налага да пътуват 100 километра, за да родят в болница.

Друга спешна стъпка е задържането на кадрите в здравеопазването. БСП предлага това да се постигне с единна Държавна наредба за базова заплата, над която болниците могат да надграждат. Според Нинова държавата трябва да поеме с финансиране стипендии и специализации на младите лекари и специалисти, с ангажимент след това те да останат в България.

Наложителна според БСП е промяната и в лекарствената политика. Първо, като се намали ДДС на лекарствата а оттам – и на цената им, тъй като те са регулирана стока. И второ, търговете за лекарства да се поемат от здравното министерство, а да не се правят във всяка болница поотделно, защото при поръчано по-голямо количество може да се постигне по-ниска цена.

Още през есента, когато се обсъждаше бюджетът на НЗОК, Корнелия Нинова нарече абсурдно твърдението на управителя на касата, че сега не е време за промени. „Това време отдавна мина. Най-болната нация в ЕС и с най-ниска продължителност на живота е повече от изискване за промяна. То е императив за нова политика в сектора“, заяви лидерът на БСП.

Задържането на кадрите в здравеопазването може да се постигне с единна Държавна наредба за базова заплата, над която болниците могат да надграждат. Могат да се спрат кражбите и източването.

Задължително е да се направят няколко важни стъпки, за да се подобри всичко в сектора и това да повлияе върху здравето на нацията. Тези стъпки ще срещнат яростна съпротива и няма да са леки. Ще се засегнат много интереси. Но това няма да ни отклони в нашата решимост за ефективно, достъпно и качествено здравеопазване за всеки български гражданин. Той трябва да е в центъра на системата, а не отделни интереси.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Помнещ всичко

Помнещ всичко

15.02.2021 | 09:57

Ами то имаше такава Държавна наредба за базова заплата навремето,. другарко Нинова! Тогава баща ми работеше като лекар за 270 лева месечна заплата, а шлосер VI разряд (ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ И ЗА НЕГОВИЯ ТРУД!!!) за 600 лева. (частното за майстора- отделно!) Та ако смЕтате да върнете това съотношение - МНОГО ВИ ЗДРАВЕ!

Отговори
4 1
Политиците

Политиците

15.02.2021 | 09:48

Го измислиха това. Лекарите да се регистрират като търговци. Търговците боравят със стока и я търгуват. Тогава и здравето се определя като стока. Значи по закон може да се търгува със здравето. И в много случаи тази узаконена търговия спасява човешки живот. Визирам кръводаряването, трансплантация на органи,спекула с лекарства и мълчаливото съгласие на политиците като законодатели.На Корнелия Нинова и е лесно да говори предизборно ,но какво е напрвила вътре в парламента, къде и е инициативата?

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай