Следвайте ни

Коригираха правилата за влизане у нас от държави в червената зона

viber icon

Министерство на здравеопазването коригира заповедта за влизане у нас от държави в „червената зона“ за разпространение на ковид. Според нея освен пътуващите, които са представили документ за завършена ваксинация, под карантина няма да бъдат поставяни и преболедувалите от вируса. Двете групи обаче ще се задължават да представят отрицателен резултат от проведено PCR изследване 72 часа преди заминаване. 

Промените в заповедта са нанесени след сигнал до министерството, подаден от омбудсмана доц. Диана Ковачева. При нея са постъпили оплаквания, тъй като според предишния вариант на наредбата под карантина се поставяха и преболедувалите, пристигащи от рискови зони. 

Заповедта на МЗ изисква българските граждани, които не са се подложили на PCR изследване преди заминаването си, да се поставят под задължителна карантина за 10 дена. Същото важи за всички, които не представят отрицателен тест в комбинация с ваксинационен сертификат или такъв за преболедуване. Остава възможността изолацията да се прекрати след представяне на отрицателен резултат от PCR тест, извършен на територията на Република България до 24 часа след пристигане. 

С пълния текст на заповедта можете да се запознаете тук: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/07/28/rd-01-645_ot_28072021_g.pdf

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?