Следвайте ни

Конституцията става на 30 години

viber icon

12 юли 1991 година ще остане в родната история като деня, в който 7-ото Велико Народно събрание приема Конституцията на Република България. Основополагащият документ на страната ни днес е приет с 309 подписа от 400 възможни. 

Новата Конституцията на Република България налага държавно устройство, основано на разделение на властите и въвежда институцията на едноличен държавен глава - президент. Свикване на Велико Народно събрание (400 народни представители) се предвижда в случаите, когато се променя формата на държавно управление и устройство, както и конституцията на страната. Обикновеното Народно събрание се избира за срок от 4 години и в него участват 240 народни представители. Въвежда се институцията Конституционен съд, чиято основна задача е да гарантира върховенството и спазването на Основния закон на републиката.

30 години по-късно 7-ото Велико Народно събрание остава последното от този вид в историята ни, а Конституцията на Република България продължава да функционира без промяна и до момента.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?