Следвайте ни

Конституционен съдия: Решение за ВНС може да се гласува най-рано след 2 месеца

viber icon

"Дори предложението на премиера за свикване на Велико Народно събрание да бъде внесено още утре в парламента от половината от народните представители, обсъждането му може да започне най-рано след два месеца и не по-късно от пет месеца.

След което се взима ново решение, този път от 2/3 от депутатите, което или казва: Насрочваме избори за Велико народно събрание, или казва: Не, не сме съгласни".

Това обясни пред "24 часа" бившият шеф на ВАС и омбудсман Константин Пенчев, който в момента е конституционен съдия. 

При взето решение от две трети от депутатите за ВНС, президентът в рамките на три месеца трябва да насрочи дата за избори.

"В случая имаме проект евентуално какво би обсъждало Великото народно събрание. Трябва обаче дебело да се подчертае, че то като се свика, може изобщо да не обсъжда това, а нещо съвсем друго.

Няма кой да го ограничи. Според мен логиката на предложенията е все пак да има някакви параметри,  а не да се свика Велико народно събрание и тогава да се мисли какво да се променя", заяви още Пенчев. Според него най-вероятно евентуални избори за Велико Народно събрание ще съвпаднат по време с редовния парламентарен вот напролет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?