Следвайте ни

Конгресът на ГЕРБ избира заместници на Цветанов и Бъчварова

viber icon

Конгресът на ГЕРБ ще създаде днес комисия, която да следи поведението на всеки свой член и особено на тези на ръководни позиции. До свикването на конгреса на управляващата партия се стигна след като заместник-председателят Цветан Цветанов беше принуден да освободи всички партийни постове след като се замеси в непрозрачни сделки с имоти. Това стана малко преди евроизборите през май като преди скандала Цветанов оглавяваше и предизборния щаб, беше и председател на парламентарната група.


Освен на Цветанов т. нар. апартаментгейт доведе до вълна от оставки предимно в изпълнителната власт, но политически засегна главно ГЕРБ.


Името на Цветан Цветанов се заменя с Изпълнителната комисия, каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след, като оставката на Цветанов стана факт. "Досега зам.-председателят се занимаваше с партията, а ролята на комисията беше много слаба, да не кажа проформа", каза тогава Борисов, с което даде да се разбере, че в партията няма да се създава "втори Цветанов" - функционер, който да концентрира в ръцете си властта в нея.


Освен новата комисия ще бъде гласувано заместник-председателите на ГЕРБ да бъдат двама (досега трима - Цветанов, кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас Димитър Николов). Комисията ще следи, образно казано, всеки член, особено тези на ръководна позиция, да имат поведение, което да бъде в рамките на обществените очаквания и съответстващо на целите на партията, каза в петък вицепремиерът Томислав Дончев. Това ще е помощен орган, който ще прави проверки и ще предлага наказания, поясни той.


Ще трябва да бъдат избрани и нови членове в Изпълнителната комисия на ГЕРБ на местата на Цветан Цветанов и на Румяна Бъчварова, която стана посланик в Израел. Новата Изпълнителна комисия трябва да избере и председател на предизборния щаб. Томислав Дончев отрече слуховете, че това ще е той. Според него организацията в ГЕРБ преди местните избори, които ще са през октомври, е на ниво.


Ще има промени и в местните структури, които показаха слаби резултати на европейските избори. Борисов посочи конкретно Ямбол, Плевен и Добрич.


Според устава на ГЕРБ председателят и тримата заместник-председатели се избират от Националното събрание за 4 години едновременно с останалите членове на Изпълнителната комисия. Последният конгрес (Национално събрание) на ГЕРБ беше през ноември 2017 г.


Събитието ще е в НДК.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?