Следвайте ни

Иззеха „Майбах“ за 1 млн. евро на Васил Божков! СНИМКИ

Започнаха да описват съкровищата на обвиняемия бизнесмен, той притежава около 3000 артефакти, но само 212 от тях имат нужните документи

viber icon

Легендарният брониран „Мерцедес Майбах“ на хазартния бос Васил Божков бе иззет от разследващите по време на обиски в офисите и имотите на обвиняемия бизнесмен, пише Монитор бг.

Собственикът на "Нове холдинг" се появи за първи пък с впечатляващото возило през 2018 година. Майбахът, който се оценява  за 1,5 млн. лева,  е фабрично брониран в завода на „Даймлер Бенц” в Канада по индивидуална поръчка. Дългата пет метра лимузина е със защита на ниво VR10, което ще рече, че издържа даже на атака с граната. Салонът на поръчковото возило е снабден със система срещу пожар, както и със запас от въздух за 6 часа при химическа атака. 

Освен майбаха, описани иззети като веществени доказателства са още един брониран автомобил „BMW”, както и 4 джипа от същата марка.До изземването на колите се стигна, след като цял ден в понеделник експерти от Министерството на културата и МВР започнаха вчера опис на съкровището на Васил Божков в офиса на „Нове холдинг“.

Още в ранни зори десетина души влязоха в сградата, която е със статут на музей и започнаха да описват артефактите.

Когато всичко бъде подготвено в НИМ и Национлната художествена галерия, ще започне пренасянето на картините и грифоните, както и другите уникални ценности.

Още миналата седмица културния министър Боил Банов обяви, че Божков притежава около 3000 артефакти, но само 212 от тях имат нужните документи.

От фондация „Тракия“, която се грижи за съкровището на Божков възротаха срещу действията на прокуратурата и МВР, но веднага им бе отговорено, че НИМ и галерията разолагат с нужните инсталации, за да се запазят находките.

Проф. д-р Иван Маразов, който работи във фондацията на обвиняемия олигарх, обяви, че Божков притежава най-добрата частна колекция в света, а само един от грифоните бил купен за 2,5 млн.евро.

Арестуваният в ОАЕ бизнесмен пък го накарал дори да говори как за някои от находките наддал повече от Ермитажа и ги купил.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?