Следвайте ни

Конфискация на имуществото и затвор за Александър Томов-Лупи

viber icon

Прокуратурата поиска минималния, предвиден в закона, размер лишаване от свобода, в случая 10 години затвор, за председателя на Надзорния съвет на ЦСКА и бивш председател на УС на „Кремиковци" Александър Томов и за останалите трима подсъдими от ръководството на комбината - Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев.

Държавното обвинение настоя още съдът да ги лиши от правото да заемат ръководни постове и да им конфискува имуществото.

Прокуратурата поддържа изцяло повдигнатите обвинения. Прокурорите по делото изчетоха обвинителния акт срещу четиримата. По първия пункт, свързан с отнемането на лиценза на ЦСКА, обвиненията са насочени срещу Томов и Гарибов. Председателят на Надзорния съвет на ЦСКА е бил избран през ноември 2006 г. на общо събрание на акционерите, след което на следващо заседание Гарибов е избран за член на съвета.

Прокуратурата подчерта, че Александър Томов е имал активна роля в избора на членовете на Надзорния съвет. След като поемат функциите си, на едно от събиранията предлагат акционерното дружество ЦСКА да изтегли банков кредит. Мотивите им са свързани с това, че клубът имал нужда от средствата за разпечатване на оперативните му дейности.

Разпитаните свидетели както в досъдебното производство, така и в съдебната фаза, сочат, че по никакъв начин не са се усъмнили в Томов, тъй като се радвал на много добър авторитет сред тях. От друга страна свидетелите, които са разпитани, са признали, че не разполагат с добри познания във финансовата тема, което допълнително ги е накарало да се доверят.

В резултат на това е прието решение за изтегляне на кредит, а единството Томов и Гарибов можели да се разпореждат със сметката, която е разкрита по него. Според държавното обвинение безспорно е установено, че парите не са използвани за финансовата дейност на клуба. Томов и Гарибов решили да отклонят средствата в размер 6 825 000 лева.

Държавното обвинение посочи, че двамата са действали в съучастие и са осъзнавали целта си. Това довело до тежкото състояние на ЦСКА, а именно отнемането на лиценза.

Държавното обвинение посочи, че кредитът не е обслужван, поради което дружеството не покривало критериите за работещо предприятие.

По отношение на втория пункт от обвинението, а именно длъжностно присвояване от „Кремиковци", в основата на провинението стоят хвостохранилище и общежитие, които са продадени без реално за тях да са получени средства. За двете е извършена покупко-продажба за над 29 млн. лева, поради което дружеството е обявено в несъстоятелност. Според прокуратурата Томов и Иванов са сключили предварителен договор за прехвърляне на хвостохранилището и машините в него, а подсъдимият Бонев бил упълномощен да прехвърли собствеността на купувача.

Коментари (5)

V  ZATVORA  GADTA

V ZATVORA GADTA

16.02.2015 | 16:20

DRAJTE GO TAZI KOMUNISTI4ESKA OTREPKA DA NE ZABEGNE KATO BRATQ IZBEGALEVI VAV STRANSTVO PRI SVATANAKA SI , 4E POSLE 6A GO VATITE ZA MADURITE . NEMEDLENO V ZATVORA . ON HARA6O PONIMAET RUSKOVA EZIKA

Отговори
0 0
kkk

kkk

16.02.2015 | 14:34

ma kvi ste prosty,,lupi e mason,,koi shte my vzeme neshto,,pomislete be xora.kvi ste prosty goy

Отговори
0 0
Ванко 2

Ванко 2

16.02.2015 | 13:02

Какви ти 10 г., тук трябва разстрел!

Отговори
0 0
ха ха ха

ха ха ха

16.02.2015 | 12:20

ей какъв отбор ще се заформи в затвора.Лъки президент,Цвъко тренер и куп играчи от митничари и съдии.

Отговори
0 0
dano

dano

16.02.2015 | 12:14

А дано, ама надали.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?