Следвайте ни

Комунистите взривяват адска машина в църквата "Света Неделя"

Най-големият атентат в българската история взима 213 жертви, но не постига целта си - да ликвидира цар Борис III

viber icon

На 16 април 1925 г. по време на церемонията по погребението на ген. Константин Георгиев български комунисти взривяват купола на църквата „Света Неделя“ в София. 

Историята за може би един от най-големите атентати в България започва в ранната привечер на 14 април 1925 година, когато народният представител от Демократическия сговор Константин Георгиев е убит. 

Погребението на депутата е определено за 16 април в 15 часа в храма “Света Неделя”, където се очакват да дойдат хора от най-висшата класа - множество офицери, войници, висши чиновници, част от министрите и Негово величество цар Борис III.

Атентатът е планиран старателно, а главно действащите лица са Никола Петров, Димитър Златарев, Петър Абаджиев, Марко Фридман, Коста Янков и още един човек, който може би изиграва най-главната роля - Петър Задгорски. Tой е клисарят, благодарение на когото в църквата биват внесени 25 килограма взривни вещества. 

На 16 април 1925 година около 15.20  часа Задгорски се качва на тавана и почуква на вратата три пъти. Тогава Никола Петров запалва фитила - експлозивът се взривява, а над черквата се издига черен облак. Главният купол на църквата се събаря, а под него се намират множество невинни хора.

 “Там видях жива гробница: парчета от икони, разхвърляни шапки, ръце, окървавени глави и всичко това бе застлано с кръв. Всички хора бяха загубили присъствие на духа, бягаха на всички посоки и викаха”, споделя пожарният командир Юрий Захарчук.

Жертвите са много, трагедията е огромна, хаос обзема ужасената тълпа. По случайност всички членове на правителството се отървават с не толкова тежки наранявания. А главната “мишена” цар Борис III изобщо не присъства на опелото за Константин Георгиев, тъй като е на друго погребение на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.

Макар министрите и царят да се спасяват, общият брой на загиналите е огромен и ужасяващ - 213 души. Сред загиналите са бойци, които са се сражавали геройски за своята родина, включително Стефан Нерезов - офицерът, водил Първа българска армия край Дойран. 

Делото за атентата започва на 1 и завършва на 11 май. Съучастниците на Петър Задгорски правят опит да го убият, но той успява да избяга и се предава в полицията, където признава всичко. Голямата част от организаторите получават смъртни присъди, изпълнени публично на 27 май. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?