71
Следвайте ни

Компенсират Атанас Атанасов с 5 областни управители, готвят за Пловдив Йордан Иванов от ДСБ СНИМКИ

viber icon

БСП взема Бургас, а в София шефът ще е на ИТН

И петимата областни управители, които се полагат на “Демократична България”, ще бъдат от квотата на ДСБ. Така партията на ген. Атанас Атанасов, която има само шестима депутати, ще бъде компенсирана, че не получи министерско място. Трите кресла на ДБ в правителството бяха заети от Борислав Сандов (Зелено движение) и Надежда Йорданова и Божидар Божанов (“Да, България”).

“Продължаваме промяната”, БСП, ИТН и ДБ вече са си разпределили областните управи, стана ясно в началото на новата година. Всяка ще има освен управители и заместници. Назначенията трябва да бъдат одобрени от правителството през януари, пише "24 часа".

Пазарлъкът за областните управители е вървял паралелно с този за шефските места в комисиите в парламента, разкриха запознати. Но леко е променена формулата на властта и заради повечето места за запълване е станала 11:6:6:5.

11 области се падат на “Продължаваме промяната”, БСП и “Има такъв народ” вземат по 6-има, а за “Демократична България” остават 5-има управители.

На последното си заседание за 2021 г. кабинетът “Петков” взе решение освен в София по двама зам. областни да има и в Бургас, Велико Търново, Варна, Пловдив и Стара Загора. В останалите области замовете са по един. Така очакванията са БСП например да има 7 зам. областни.

Първоначалните намерения на социалистите бяха да искат областни управители в регионите, откъдето нямат депутати - Силистра, Кърджали, Габрово, Разград, Търговище и Смолян. В крайна сметка обаче от този списък са останали май само Смолян и Габрово, а останалите са Бургас, Благоевград, Добрич и София-област.

За Благоевград се спряга Валери Сарандев, който е областен лидер на БСП и в момента е зам.-кмет на Гоце Делчев. Негов заместник се очаква да е Анита Коцелова от ИТН от Петрич, която бе за кратко депутат в 45-ото и 46-ото НС.

ВАЛЕРИ САРАНДЕВ

ВАЛЕРИ САРАНДЕВ
 

“Има такъв народ” вземат може би най-важната област от гледна точка на предстоящите след 2 г. местни избори - техен ще е управителят в София-град. Това е изненадващ ход за партньорите в коалицията, след като от “Продължаваме промяната” вече дадоха знак, че ще се борят за отстраняването на кметицата от ГЕРБ Йорданка Фандъкова. И дори се завъртя името на служебния регионален министър Виолета Комитова.

Вземайки областната управа в столицата, ИТН ще са тези, които ще влязат в пряк сблъсък с Фандъкова още преди края на мандата ѝ.

Защото областният управител може да упражнява контрол за законосъобразността на актовете на общинския съвет и кмета и може да ги отменя, да ги оспорва пред съда или да ги върне за ново обсъждане в общинския съвет.

Партията на Слави Трифонов се очаква да има областен управител и в Русе, където кмет е Пенчо Милков от БСП. ИТН взема най-вероятно и Кюстендил, Враца, Плевен и Разград.

“Демократична България” със сигурност взема Пловдив. Там областен управител се очаква да стане местният лидер на ДСБ Йордан Иванов. Той е юрист по образование, в момента е общински съветник и е от критиците на кмета Здравко Димитров. Още в началото на миналата година Иванов направи на страницата си във фейсбук “Зикометър”, който засича дадените и изпълнените обещания на кмета Димитров.

ЙОРДАН ИВАНОВ

ЙОРДАН ИВАНОВ
 

ДСБ получава и Велико Търново, закъдето се спряга името на адвокатката Людмила Илиева. Тя има 20 г. стаж в гражданското право и от 2016 г. е в националното ръководство на ДСБ. Беше втора в листата на ДБ в региона след Христо Иванов. Тя е и общински съветник в Горна Оряховица. А очакванията са двамате ѝ заместници да са от БСП и ИТН.

В Хасково пък се очаква областен управител да е водачката на листата на ДБ Катя Панева. Тя е бивш депутат от 45-ото НС и собственик на аптека. По образование е магистър по европейска икономика. Тя е и създател на фонд “Ин витро” в Димитровград.

В Сливен се завръща бившият областен управител от тъмносините Димитър Сяров. Той бе на поста от 2014 до 2015 г., но символично подаде оставка в знак на солидарност с Христо Иванов като правосъден министър. Сяров е адвокат и на последните избори бе водач на листата на ДБ за Сливен. За ДСБ се очаква да е и Видин, но за там име още не е известно.

За “Продължаваме промяната” остават области като Варна, Перник, Монтана, Кърджали, Стара Загора, Ямбол и др. 


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Гошо

Гошо

04.01.2022 | 12:03

Данчо, замесен в предаването на Валя Ахчиева с изказването за ,,слаби плувци,,. Не става за областен.

Отговори
1 1
ofe4

ofe4

04.01.2022 | 10:22

Данчо е глътка свежест в пловдивското политическо бунище. Успех!

Отговори
2 2
Дпс

Дпс

04.01.2022 | 09:23

В Търново загубиха катастрофално и сега влизат пак през задния вход

Отговори
3 2
Ужас

Ужас

04.01.2022 | 09:18

Що все на нас тука в гетото не ни върви?

Отговори
5 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?