Следвайте ни

Компанията, която ще прави завод за електромобили у нас, получи сертификат за инвестиции

viber icon

Министърът на икономиката награди две компании със сертификат за инвестиции. Едната от тях е eGo – германската електромобилна компания, която ще прави завод край Ловеч. Разрешителното за строеж ще бъде взето още тази година, пише dariknews.bg.

Кирил Петков обяви, че заводът ще стане реалност.

По думите на управителя на eGo ще се ползва последно поколение технология, която е аналог на други подобни фабрики като например в Тексас.

Първият сертификат е на Ендуросат АД – това е единствената компания в България и региона, която е фокусирана върху наносателити – малки сателитни платформи, които се изпращат в космоса могат да им се слагат малки сензори и клиентите, които искат да получават данни от Космоса, реално могат да бъдат клиенти на Ендуросат. Инвестицията за лаборатория на стойност 4 млн. 174 хиляди лева за тези наносателити. Това е невероятен пример на високи технологии, съобщи икономическият министър.

"Освен космическата технология, има и наземно приложения – всичките сензори могат да се ползват за метерология и всякакъв вид обследвания. Това не е голям разход, а реално много оптимизиран икономически модел. Доколкото знам, партньорите за изстрелването на сателити са самите SpaceX. Наистина съм вдъхновен, защото български екип стои зад това", посочи още той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?