2374
Следвайте ни

Комитова: Зловещият участък от АМ "Струма" няма Акт 16

viber icon

Участъкът, в който стана тежката катастрофа на магистрала "Струма", все още няма Акт 16. Причината е, че не са приключили отчуждителните процедури. Това установи нашата проверка, заяви на пресконференция служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. 

Собственикът на изгорелия на "Струма" автобус проговори: Защо не бях там, за да умра и аз
По думите й, докладът, който тя възложи да бъде изготвен след катастрофата с македонския автобус, при която загинаха 45 души, е готов. Той е показал, че състоянието на пътя е добро. 

"Като грапавост пътната настилка е с много добри показатели. Също така съпротивлението на хлъзгане е много добро, така че като цяло състоянието на пътната настилка е много добро. За маркировката - първо тя се подновява периодично. Към датата на катастрофата обаче има подновена само осева линия и има 6-месечно забавяне на подновяването на маркировката", добави Комитова.

Регионалният министър уточни, че същите две фирми, които са спечелили конкурса за подновяване на маркировката, е трябвало да се погрижат и за сигнализацията в участъка. По думите й, мантинелата е поставена през 2007 г. и е отговаряла на тогавашните норми.

"Очевидно катастрофата не е била с голяма скорост, но е възникнал пожар. Нямаме обяснение как толкова бързо е изгорял този автобус. Много странно събитие. Като първи мерки, които можем да предприемем - те са няколко", каза още Виолета Комитова. 

По думите й, скоростта в отсечката ще бъде ограничена.

"През 2013 г. този път няма габарити на магистрала. По проект той е с ограничение от 90 км/час, но въпреки това скоростта е вдигната до 120 км/ч. Не можем да твърдим, че скоростта е причина за трагедията, но според нас пътят не отговаря за тази скорост", подчерта Комитова.

 
 
  
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Мишо

Мишо

30.11.2021 | 16:12

Тая дър та крава е за затвора.

Отговори
1 1
Копитова

Копитова

30.11.2021 | 15:30

Като първи мерки може да си подадеш оставката и след това най-вероятно ще има развитие по всички въпроси. За съжаление няма да стане, защото когато дърта вещица като теб захапе кокала, докато не стигне до костния мозък няма пускане.

Отговори
2 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?