Следвайте ни

Комитова хвърли финансова бомба - няма пари за протестиращите фирми

Служебният министър чака актуализацията на бюджета

viber icon

Ресорното Министерство на строителството и благоустройството не разполага със средства към момента, за да изплати заплати на протестиращите фирми "Автомагистрали - Черно море"  и чака актуализацията на бюджета, съобщи на извънреден брифинг служебният министър Виолета Комитова.  

„Автомагистрали - Черно море" има договор с държавното дружество "Автомагистрали", който е в онази обща тема със свръхдоговарянето. Нашето дружество си е позволило да извърши свръхдоговаряне, да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране“, каза Комитова. 

 „За миналата година имаме бюджет на АПИ за 350 млн. лв., а сме дали работа за 1,5 млрд. лв. да се извърши от фирмите. Какво се прави в тази ситуация?“, попита Комитова по време на брифинга. 

Дори да бъдат намерени средства, не е съвсем ясно ако МРРБ се разплати, дали това няма да бъде в нарушение на няколко закона, уточни тя.

По този повод ще бъде отправено запитване до прокуратурата дали ведомството има право да се разплати със служителите на частното дружество.

Служебният регионален министър прогнозира, че в същата ситуация ще изпаднат и много други фирми, защото пробойната, създадена от предишната власт по тази схема, е в размер на 1,5 млрд. лв. 

„За да бъдат осигурени пари, е нужно Народното събрание да приеме актуализация на бюджета“, подчерта Комитова.

Думата взе и инж. Ивайло Денчев, председател на УС на АПИ, който добави, че се търсят законови начини, за да могат да бъдат разплатени чаканите средства.

 „Една актуализация на бюджета би ни помогнала да се разплатим нормално с тези фирми и работата да протича нормално“, завърши той.

В началото на юли МРРБ осигури 10 млн. лв. за първоначално плащане на „Автомагистрали – Черно море“ АД за ремонта на участъка от магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора. Компанията има да получава от държавната „Автомагистрали“ общо 40 млн. лв. за изпълнените строително-монтажни работи.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?