Следвайте ни

Комари разнасят вирусен менингит

Комари разнасят вирусен менингит у нас. С близо една трета повече са случаите на менингит от началото на годината в сравнение с предходната. Държавата отпусна допълнителни 2 млн. лева за справяне с комарите, съобщава "Bulgaria on Air".

Проф. д-р Татяна Червенякова от Инфекциозна болница потвърди за случаи на западнонилска треска у нас. Тя посочи, че заболяването не е типично за нашите ширини, но е започнало да се проявява с промяната на климата.

 


Инфекцията се предава чрез комарите, а при усложнените форми на заболяването се стига до хоспитализация. Усложненията са едва около 1%, уточни проф. д-р Червенякова.

От думите ѝ стана ясно още, че в голяма част от случаите заболяването преминава леко - с температура, втрисане и общо неразположение. Обичайно преминава след 2-3 дни.

"При тези валежи е много трудна борбата с комарите. След всеки валеж трябва да бъде пръскано. Не бива да мислим, че всички комари са заразени с вируса. Индивидуалната защита е наличието на репеленти, другото е в обсега на държавата", коментира още проф. д-р Татяна Червенякова.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?