Следвайте ни

Командирът на авиобаза "Граф Игнатиево": Вальо последно докладва, че излиза от атака

viber icon

Аз съм командир на база. Отговорността да опазя хората и да ги връщам при семействата им е моя. Това заяви пред bTV началникът на авиобаза „Граф Игнатиево” бригаден генерал Николай Русев след инцидента, при който загина пилотът майор Валентин Терзиев.

„Полетът вървеше нормално, гласът на Вальо беше уверен, сигурен. Докладва, че излиза от атака. Гласът му беше сигурен и уверен. Ситуацията се е развила след това и е била много скоротечна”, разказа той.

„Останахме до сутринта, чакахме го с надеждата, че има отказ на радиовръзката. Когато горивото свърши, се надявахме, че се е катапултирал.

След това отидох в дома му. Когато видях семейството му, разбрах откъде тази добрина у Вальо. Не видях укор, не видях обвинения у тях. Не ме попитаха защо. Трябваше да го опазя и да го върна, а те ми казаха: „Благодаря”.

Съпругата му се изправи и ми каза: „Аз зная, с него сме си говорили за риска и аз зная. Ще се оправим”. Не мога да не изпитвам чувство на вина, че не съм го опазил”, добави бригаден ген. Николай Русев.

С майор Терзиев работим заедно от 2005 г. познаваме се от много време. Той е човек, изпълнен с добрина, винаги имаше добра дума за всеки, човек с огромно сърце. Независимо от обстановката, успяваше да намери баланс и помагаше на всеки.

Беше пилот с ювелирна техника на пилотиране”, каза още шефът на авиобазата.  

„Докато има самолети, които се пилотират от хора, това ще се случва. Сигурен съм, че като екип ще преодолеем това изпитание и ще продължим напред. Просто трябва време”, посочи той.
 
„Не е коректно пред паметта на загиналия майор и пред близките му, да коментирам хипотези. Има комисии, които в рамките на месец ще излязат с най-вероятната хипотеза.

Имаше хипотези, че самолетът се е взривил във въздуха, че ракета се е взривила. Това не са компетентни хипотези на хора, които отдавна са напуснали авиацията. В авиацията няма хипотези. Там не говорим много, там действаме.

Много е жалко, когато бивши министри на отбраната излизат и казват  как са се чувствали пилотите. Ние не сме упълномощили никого. Когато през 2017 г. спряхме да летим, той каза, че сме превратаджии”, подчерта той.  
 
Ген. Русев каза още, че от началото на годината майор Терзиев има 12 часа и 50 минути нальот. "Така е и с всички колеги в базата", отбеляза със съжаление той.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

И по - точно казано

И по - точно казано

14.06.2021 | 04:15

Отговорност ТРЯБВА да понесе шифьорина на ЖИПКАТА! Стига вече с колективната безотговорност! Т иквата - на съд и в ЗАТВОРА! Стига се е изживявал като горой този банкянски ха йдук! Време е да прогледне - стига се е правил на и диот - той си Е такъв!

Отговори
1 0
Тъжен финал

Тъжен финал

13.06.2021 | 20:12

12 часа и 50 минути полет за 6 месеца! Това е уникална мизерия! На фона на шкафа със злато и пачки на банкянския простак! До тук ни докараха два уникални за страната ни лафа - "няма пари" и "аз дадох". С министри като шкембе войвода, тракториста Ненчев, историка Луджев! Гавра с армията и народа! И да престанат вече с "политическо ръководство" на армията. Поклон за героизма на пиолота! Съчувствие към близките и.... гьостерица за шифьора на Жипа!

Отговори
4 0
Мигове

Мигове

13.06.2021 | 11:09

Командирът мъжки поема своята отговорност, и докато ”гробарите” не реконструират останките от самолета ще има само хипотези. Има Миг 29М, модернизиран, с нови качества, и Миг още е изтребител на въоръжение. Друга тема е когато Глухово ни даде лиценз за ремонт и подръжка в Пловдив

Отговори
3 5
Прав  сте

Прав сте

13.06.2021 | 11:22

Отговорноста винаги се поема от честните и отговорни хора. Но виновноста е някъде по София.

Отговори
11 2
Чета  и  не  вярвам

Чета и не вярвам

13.06.2021 | 10:38

Вие сигурни ли сте че майор Валентин Терзиев е загинал. Аз вярвам че той е жив и здрав.Търсете бяла а не черна кутия.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?