Следвайте ни

Колко гласа са нужни от ВСС за отстраняването на Иван Гешев

viber icon

Искането на Правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочно отстраняване на Главния прокурор Иван Гешев ще бъде внесено във Висшия съдебен съвет в сряда. 

„Въпросът е дали членовете на ВСС и досега са били с широко затворени очи и как ще реагират на сигнала срещу Главния прокурор“, каза Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“ по БНТ. 

Според прависта, основното има ли достатъчно данни за уронване на престижа на съдебната власт, но също така може да се погледне дали има достатъчно данни за извършване на дисциплинарно нарушение. Нарушението на етичния кодекс на магистратите в България представляват сериозно нарушение. 

„Нашето обвинение се е сезирало по много по-постни данни и сигнали и е започвало най-малкото разследване. Дали ще го направят и в случая – ще видим. Дали ще се намери доблестен прокурор, който по силата на решението от миналата година има всички възможности да води наказателни действия срещу Главния прокурор“, смята Емил Георгиев.

Какъв е шансът ВСС да вземе решение за прекратяване на мандата на Главния прокурор?

"Това ще зависи до голяма степен от нагласата на членовете на ВСС да изпълнят предвидените в конституцията и закона изисквания към тях - да бъдат хора с висока професионални и нравствени качества. По мое мнение има достатъчно материали, които говорят, че има уронване на престижа на съдебната власт. Ще видим какво отношение ще вземат и ще има ли кворум“, каза Георгиев

Той напомни, че това искане е прецедент. Никога досега не е даван ход за обсъждане за отстраняването му. За да стане то факт трябват минимум 17 гласа от 25-е членове на ВСС. 

Алтернативен способ за предсрочно отстраняване е дисциплинарното производство. Първа възможност е или да му се направи забележка, или да бъде отстранен от длъжност. Ако се констатира уронване на престижа – се върви към отстраняване. 

„Сега има надлежна първа стъпка по отстраняване – министърът на правосъдието е внесъл искане за това. Процедурата е ясна но може да отнеме време. Най-важното е ще има ли същинско обсъждане във ВСС. Той може да го прехвърли към инспектората. Така стана с „ЦУМ гейт“ през 2017. Очаквам голяма процедурна битка и тя ще е по-голяма от обсъждането по същество, което интересува гражданите“, смята Георгиев.

Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите смята, че няма нарушение с разгласяването на СРС от Главния прокурор.

„Това са доказателства, които са приложени към съдебното производство и до лицата, които са разследвани. През последните години има политика на максимална откритост на прокуратурата – това е правено за обществен интерес. Считам, че в системата на прокуратурата в нашата страна работят достатъчно смели професионалисти, които при представени данни биха започнали дело независимо срещу кого“, каза прокурор Николов.

 

 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?