Следвайте ни

Колектори масово мамят длъжници, вижте как

viber icon

Внимание, граждани! Колекторски фирми у нас подвеждат длъжниците. Сигналът за това е на Асоциацията за защита на потребителите, сезиран е и обмудсманът.

Фирми за събиране на дългове подвеждат длъжници да подписват споразумение за признаване на дълг, което ще им донесе финансови облекчения.

Хората обаче не са предупреждавани, че с това подписване 10-годишната давност, която е в сила за парични вземания от физически лица, започва да тече отначало, предаде БНТ.

От Асоциацията за защита на потребителите твърдят, че това е честа практика.

"Това става по много подъл начин. Просто ги убеждават, че ако подпишете само днес и само сега, вашият дълг може да намалее. В много случаи потребителите плащат дълга си, без да имат съдебно решение", заяви председателят на Асоциацията Пейо Майорски.

Мъж от Благоевградско, който пожела анонимност, разказа по телефона и за друга практика на колекторските фирми. В неговия случай, който не е единичен в областта, те освен главницата на дълга са събирали и лихвите.

Често банките, за да си върнат парите, се отказват от лихвите. Колекторски компании обаче, щом изкупят необслужваните кредити, искат от длъжниците цялата сума заедно с лихвите.

А това, че потърпевшите отказват да застанат пред камера, от Асоциацията обясниха по следния начин. "Повечето хора се страхуват от физическа разправа. Те са от малки населени места и там хората се познават добре.

Другата причина е, че голяма част от хората, изпаднали в несъстоятелност или неплатежоспособност, се притесняват да се разкрият, за да не бъдат критикувани от своите близки", допълни Майорски.

От потребителската Асоциация ще сезират за злоупотребите Комисията за защита на потребителите.

"С получаването на сигнала ще извършим проверка. Потребителите трябва да бъдат много внимателни, когато подписват такива документи и друг важен съвет - ако нямат документи, а биват търсени от колекторска фирма, нека да изискват писмена кореспонденция, не само разговор по телефона. Много често по телефона се говори едно, а след това документите, които се подписват, са други", обясни Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.

БНТ потърси позицията и на Асоциацията на колекторските агенции в България. От там обаче отказаха коментар, без да посочват каквито и да е мотиви за това.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Де гиди мишоци еврейски Де гиди търтей и кръвопийци

Де гиди мишоци еврейски Де гиди търтей и кръвопийци

14.02.2021 | 21:10

А кой ги узакони колекторските фирми Чия приумица са Кой е гласувал за да съществуват в правния мир Лесно Топло ве Мекица да разкриете този факт МНОГО ТОПЛО Ама мълчите като конски фъшкий кой ги узакони тез пладнешки разбойници Тайна майна

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай