2374
Следвайте ни

Кои са спасителите на "Вера Су" СНИМКИ

viber icon

Една от сложните операции по спасяване на кораб, тази за извеждането на кораба “Вера Су” от плитчините край Камен бряг, нямаше да приключи успешно без спасителите. Мъжете от пожарните служби във Варна и Добрич бяха на своя пост през цялото време и успяха да спасят животите на екипажа на кораба.

Радослав Славов участва в спасителни операции не за първи път. Помагал е на пострадали в наводнението във варненския квартал “Аспарухово”. Казва, че не дели мисиите на сложни и лесни. Той е един от първите, които отиват в Камен бряг след инцидента.

"Повечето системи ги направихме с доста намалена видимост. Тази скала, където беше вързана мрежата се тресеше от напора на вълните. Като цяло си беше тежко, но се справихме. Страх винаги има, но това е професионализмът – да пренебрегнете страха. Да ви накара страха да мислите, а не да се паникьосвате.", казва Радослав Славов.

Енис Мустафов евакуира моряците от “Вера Су” с риск за живота си.

"Адреналинът от това дали всичко ще мине наред, дали няма да има контузии за личния състав, както и за спасяваните хора. Така че, адреналинът е….! Когато капитанът напусна последен кораба, отдъхнахме си, че цялата операция по спасяването на екипажа мина перфектно", казва Енис Мустафов.

Илия Калчев е дългогодишен спасител. Опитът го е научил да запазва хладнокръвие в трудни моменти, защото от това често зависи човешки живот. В тази мисия той влага всичките си усилия.

"Не съм мислил за семейството си в момента, защото цялото ми внимание беше насочено към самата акция да протече успешно.", казва Илия Калчев.

За успешната мисия спасителите на екипажа на “Вера Су” днес получиха грамоти и парични награди, предаде БНТ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?